Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Un líder polisario acusa al Marroc de ‘xantatge’ per criticar la visita dels Reis a Ceuta i Melilla

El responsable de Cooperació de la autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (RASD), Salek Bava, va qualificar ahir a Oviedo de ‘política xantatgista’ el rebuig del Govern marroquí a la visita dels Reis d’Espanya a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. La visita del responsable de Cooperació del Sàhara a Oviedo s’emmarca en el programa d’actuacions de l’Ajuntament en benefici del poble saharui. ‘Tracten de treure la major partida possible a un esdeveniment d’aquesta índole’, va dir. Salek Bava també va afirmar que l’Estat Espanyol ha de ‘exigir’ al Govern marroquí que respecti la legalitat internacional, així com les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU

Redacció
Redacció 08/11/2007

Salek Bava va declarar en una roda de premsa, ahir, a Oviedo, que aquesta no és la primera vegada que el Govern del Marroc utilitza aquesta política de ‘xantatge’ cap al Govern d’Espanya. ‘Tracten de treure la major partida possible a un esdeveniment d’aquesta índole’, va dir. Salek Bava també va afirmar a Oviedo que Espanya ha de ‘exigir’ al Govern marroquí que respecti la legalitat internacional, així com les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU que ‘avalen el principi d’autodeterminació del poble saharui’. També va sol·licitar al Govern d’Espanya ‘major pressió’ sobre el Marroc. ‘Espanya encara té responsabilitats, ja que encara és formalment la potència administrativa’, va declarar.

En quant a la decisió del jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, d’investigar a alts càrrecs marroquins per delictes de genocidi i tortures al Sàhara, Salek Bava va afirmar que, fins que no s’iniciï el procés d’autodeterminació, aquestes poblacions ‘segueixen sent espanyols’, el que atorga competències a Garzón per a investigar sobre això. Respecte al 32.º aniversari de la ‘marxa verda’, que va suposar la invasió del territori saharaui per part de l’Exèrcit marroquí, Bava va afirmar que Espanya va deixar després de la seva marxa ‘un problema’, al que va afegir: ‘En aquests 30 anys d’ocupació militar el poble saharaui ha lluitat amb sacrifici per la seva llibertat’.