Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Un jutge acusa ex alts càrrecs de CiU de cobrar comissions il·legals a constructors

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Barcelona ha acusat alguns ex alts càrrecs de CiU per haver cobrat fins un 20% de comissions a un constructor l’any 2003 quan treballava per a l’empresa Adigsa de la Generalitat, segons publica aquest dimarts el diari El País. Els directius d’aquesta empresa estan acusat de malversació de caudals públics, frau, tràfic d’influències, prevaricació i falsedat en document oficial i no mercantil, segons informa el diari. En concret, la fiscalia acusa vuit persones, alguns d’ells directors d’Adigsa, i entre els quals hi figura l’actual tinent d’alcalde de Badalona, de CiU, Ferran Falcó, que aleshores era el president d’aquesta empresa.

Redacció
Redacció 16/10/2007

També s’apunta que Felip Puig i Oriol Pujol estaven al corrent del pagament de les comissions.

La resolució del jutjat té data del 28 de juny, però no s’ha notificat, segons indica el diari, a les parts fins fa uns dies. La defensa dels imputats van anunciar dilluns que presentarien un recurs i que reclamarien la presentació de noves proves.

Convergència assegura que la resolució està en fase de “diligències d’instrucció prèvies”

Per la seva banda, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha defensat que la resolució judicial del passat 28 de juny amb relació a Adigsa i el presumpte cobrament de comissions il·legals per part de governs de CiU no és un ‘acte ferm’ i que el procés es manté en fase de ‘diligències d’instrucció prèvies’. CDC assegura que l’Audiència de Barcelona va estimar un recurs el passat setembre que fa que el procediment resti ‘obert’ i la resolució del juny ‘sense efecte’. 

A través d’un comunicat, el partit que lidera Artur Mas assegura que davant de l’acte judicial de diligències prèvies efectuat el passat 28 de juny, ‘les representacions legals de les parts van presentar al·legacions el passat mes de juliol, actualment pendents de resoldre’. Així, consideren que ‘no estem davant d’un acte ferm’.

CDC afegeix que, el passat 13 de setembre, la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Barcelona ‘va estimar un recurs presentat amb anterioritat a l’acte de 28 de juny’ per la representació legal de Ferran Falcó, un dels acusats, ‘contra una de les proves pericials’, relatives a la taxació d’uns habitatges adscrits al Pla Jove. Unes proves pericials, segons asseguren, encarregades per l’actual direcció d’Adigsa. Segons CDC, ‘l’Audiència Provincial considera insuficients aquestes proves pericials practicades i ordena la realització de noves proves’.

D’aquesta manera, CDC creu que l’Audiència ‘entén que hi ha elements de la instrucció que cal revisar’, per la qual cosa ‘el procés d’instrucció continua obert i la resolució judicial de 28 de juny queda sense efecte’. Convergència ha afegit que ‘el procediment jurídic continua obert en la seva fase de diligències d’instrucció prèvies’.