Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Tura esperava que el PSC defensaria la proposta unitària del Parlament

Continuen les divergències al PSC després de la retallada de l’Estatut. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha reconegut aquest dimecres que hauria preferit que els diputats del PSC haguessin votat la proposta unitària que es va acordar al Parlament de Catalunya, que incloïa la ratificació del preàmbul de l’Estatut, enlloc d’impulsar una resolució a mida del PSOE. Tot i això, Tura culpa CiU i ERC que finalment no s’aprovés cap resolució que comprometés el govern espanyol a establir els mecanismes per retornar al text íntegre. La consellera ha lamentat que l”obcecació pel tacticisme polític’ hagi comportat que el debat sobre política general finalitzés sense cap referència a la salvaguarda de l’autogovern i ha dit que a qui més beneficia això és al PP, partit que va presentar el recurs contra la sentència.

Redacció
Redacció 21/07/2010

La consellera ha reiterat diverses vegades que no té ‘cap inconvenient’ a dir que li hauria agradat que el PSC votés al Congrés la proposta unitària del Parlament o bé altres mocions que recollien parts de la declaració institucional que el president de la Generalitat, José Montilla, va fer en fer-se pública la sentència de l’Estatut, tal com recollia la moció presentada per CiU.

Aquest dimarts, el Congrés no va aprovar cap de les quatre resolucions diferents que el PSC, CiU, ERC i ICV havien impulsat a Madrid. La negativa dels socialistes catalans a incloure al seu text la proposta del Parlament va provocar el rebuig de CiU i ERC, que van votar en contra la seva resolució i l’abstenció d’ICV.

‘Estem donant molta importància a posicions simbòliques i molt poca a que, finalment, els uns pels altres el que hem aconseguit és que de resolucions al final del debat de l’estat de la nació no hi hagi ni una que faci referència al desplegament del sostre d’autogovern que els catalans desitjàvem’, ha declarat.

Unitat però amb resultats

La consellera ha valorat la importància de la unitat de les forces catalanes però ha afegit que, a la pràctica, l’important hagués estat aconseguir aprovar alguna moció que comprometés el govern espanyol a treballar per trobar els mecanismes per fer efectiu en la seva integritat l’Estatut.

‘Això només era possible si no sumaven el seu vot negatiu amb el PP. En canvi hi ha dos partits catalans que van sumar amb aquells que van presentar el recurs’, ha afirmat. La consellera ha lamentat que els debats ‘estèrils’ hagin portat a aquesta situació.

Al ser preguntada sobre si el fet que el PSC tingués grup propi al Congrés hauria canviat alguna cosa, Tura ha dit que ella ja s’ha mostrat diverses vegades favorable a aquest grup, però ha afegit que es parla d’aquest ‘com si fos la solució màgia a tots els problemes’.