Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Trias compra les condicions de Bosch al debat de candidats

Xavier Trias ha comprat les tres condicions que Alfred Bosch li ha posat per arribar a un govern de coalició després de les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona. El candidat republicà li ha demanat combinar procés nacional, procés social i netedat política, i el convergent s’hi ha mostrat disposat. L’única divergència que han mostrat és en la persona que ha de liderar el projecte, una reproducció de la gran discrepància a nivell nacional entre Mas i Junqueras. 

Redacció
Redacció 12/05/2015

Lecha (CUP) demana un canvi de model en el congrés de mòbils i en el turisme

La sintonia entre els dos líders no ha acabat aquí. Alfred Bosch s’ha mostrat proactiu en el debat celebrat a Catalunya Ràdio i TV3 i ha fet dues propostes, també acceptades per Trias. El candidat d’ERC ha demanat un salari mínim per Barcelona, que podria arribar a ser el 26% més elevat l’actual, i també la necessitat de socialitzar els èxits com el World Mobile Congress. Precisament el congrés de mòbils ha estat un dels punts en què l’alcaldable de la CUP, Maria José Lecha, ha demanat un canvi de model. També ha demanat una diversificació de l’economia, una nova manera d'enfocar el turisme, la fi de l’externalització de serveis per part del consistori i d’altra banda ha rebutjat l’opacitat, segons ella, de l’Ajuntament.

Colau torna a l'ambigüitat

Alfred Bosch també ha obert la llauna a l’hora emfatitzar la importància d’aquestes eleccions en el procés de transició nacional. Ha recordat que la polèmica dels horaris comercials ve donada per l’Estat i també que si Barcelona fos la capital d’un estat, hi hauria moltes més oportunitats. A més, ha preguntat a Ada Colau si els regidors de Barcelona en Comú (BeC) donaran suport a la independència de Catalunya. Ella ha fugit d’estudi i s’ha limitat a dir: “Els regidors de BeC han de donar veu a la ciutadania, no decidir per ella. S’hauria de fer un referèndum si entrem a l’AMI”.

Collboni i Fernández Díaz, discursos similars

La candidata de la coalició liderada per Guanyem ha volgut apuntar-se al sobiranisme, tot i que adaptant-lo al seu discurs: “Tenim molt clar el concepte ‘sobirania’, hauria de voler dir per exemple que la gent pugui decidir on hem d’invertir”. D’altra banda, en el sector unionista, Jaume Collboni (PSC) i Alberto Fernández Díaz (PP) han mostrat alguns punts d’acord a l’hora de carregar contra l’alcalde. El socialista ha intentat defensar els últims anys del govern de Jordi Hereu en contraposició al de Trias, mentre que el popular ha volgut destacar amb un comentari baix dient a Colau: “Avui no vas vestida de V”.

Mejías, salvapàtries

Per últim, en el debat moderat per Mònica Terribas, Carina Mejías ha intentat repartir culpes per igual de la situació de Barcelona tant a Madrid com a Catalunya. Tanmateix, a la pràctica ha fet una defensa d’Espanya en tots els temes. Per exemple, quan Bosch ha culpat l’Estat pel nyap dels horaris comercials, ella ha assenyalat la UE, i quan el republicà ha demanat la capitalitat d’un Estat per la ciutat comtal, Mejías ha defensat la unidad de España dient que la proposta de Bosch provocaria el caos per Barcelona.