Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

Subhasten a París capitells romànics de Sant Miquel de Cuixà

Aquesta setmana s’han subhastat a París diversos elements extrets del claustre de Sant Miquel de Cuixà (Conflent). En un lot classificat a la categoria ‘Curiositats’ s’hi trobava un capitell romànic i una columna esculpida que, des de 1957, formava part d’una col·lecció particular. En un altre lot també hi havia un capitell i altres columnes del claustre de Sant Genís de Fontanes.

Redacció
Redacció 29/05/2009

Segons ha informat el diari digital La Clau, el 29 de gener de 2009, a New York, la Diputació Provincial dels Pirineus Orientals va salvar, quatre envelats gòtics del claustre dels Dominicans de la ciutat de Cotlliure.

Recuperació del patrimoni espoliat

El passat mes de març es van adquirir quatre capitells també del claustre de Sant Miquel de Cuixà que es van comprar al venedor novaiorquès Sotheby’s. El president del Consell General nord-català, Christian Bourquin ha manifestat la seva voluntat de ‘restituir a l’abadia de Sant Miquel de Cuixà la totalitat dels seus capitells’ romànics robats el 1907. Els capitells van ser adquirits per John D. Rockefeller que va crear el museu The Cloisters a Manhattan, on es va tornar a muntar la galeria de Sant Miquel.

El Departament estudia actualment la compra de còpies dels 36 capitells concernits, originalment concebuts en marbre rosa de Vilafranca de Conflent i robats en un període de deixadesa amb referons d’anticlerical, després d’un primer desmantellament del monestir passada la Revolució Francesa. El Consell General ja preveu repatriar altres elements de l’Art català, pertanyent als claustres perpinyanencs dels Dominicans, dels Carmelites i el dels Franciscans, fins i tot de Vilafranca i Cornellà de Conflent, Espirà de l’Aglí, Sant Martí del Canigó, Sant Andreu i Illa del Riberal.

Relacionats