Edició 2710

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de desembre del 2025
Edició 2710

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de desembre del 2025

Som lo que sembrem considera ‘vergonyós’ que PSC, CiU i PP impedeixin que es parli dels transgènics al Parlament

|

- Publicitat -

El cuiner d’Els Casals, un restaurant amb estrella Michelin de Sagàs (Berguedà), pertany a una família que ‘des de l’any 1200’ es dedica a la pagesia. El seu restaurant està dins una masoveria que ‘intenta’ produir tot el necessari perquè funcioni. Cultiva vegetals i cereals per fer el pinso, que dóna després als animals. Tot i això, Rovira, té serioses dificultats per no oferir als clients aliments que no continguin cap rastre de transgènics.

Publicitat

Per al seu hort escull races de vegetals molt concretes, però ‘resulta també molt difícil’ trobar llavors que no hagin estat manipulades. A vegades ha d’anar a buscar-les a l’estranger. Els tomàquets que es mengen allà provenen de llavors que ha comprat ‘en tres països diferents’.

El cas d’aquest cuiner ha estat l’escollit pel col·lectiu Som lo que sembrem per exemplificar la problemàtica dels trasngènics i presentar la manifestació que aquest diumenge 28 de juny ha de demostrar pels carrers de Barcelona que vol que es debati al Parlament la qüestió dels aliments transgènics’. L’associació va reunir durant el 2008 106.000 signatures que donaven suport a la Iniciativa Legislativa Popular. El problema és que el PSC, el PP i CiU ja han presentat esmenes a la totalitat, acció que impedirà que els representants parlamentaris en parlin. Per a Jose Ramon Olarieta, professor de la UdL, és ‘vergonyós’ que la feina de tota aquesta gent ‘es tiri pel terra’. Per això subratlla la crida d’aquest diumenge.

Segons aquest col·lectiu entre un 60 i un 70% dels productes que es troben al supermercat contenen transgènics. ‘Tota la llet, la carn i els ous’, explica l’educador i pagès Josep Padró, prové d’animals que han estat alimentats amb pinso fet amb cereals transgènics, fonamentalment blat de moro.

Legalment a Catalunya està prohibit produir blat de moro transgènic per a consum humà. Però garantir que el blat de moro MON 810, la varietat transgènica més present en el territori català, no acaba a l’estómac de cap persona és complicat. Ho demostra el cas del pagès de Bellcaire d’Urgell, Juli Vergés, que plantava només blat de moro ecològic que ha acabat contaminat a través de la pol·linització provinent de blat de moro d’altres camps propers.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí