Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Signants del “Compromís per Lleida” convoquen una manifestació unitària l’1 de Maig

Els diferents agents de la societat civil de les comarques de Lleida que el passat 15 de desembre van signar el ‘Compromís per Lleida’ han consensuat aquest dimecres a la Casa Canal de Mollerussa convocar una manifestació unitària l’1 de Maig a Lleida per impulsar un pacte nacional per l’aigua. El responsable de la Comissió Permanent de la Unió de Pagesos (UP), Felip Domènech, ha explicat que serà una ‘manifestació en positiu’ encapçalada per la societat civil de Lleida així com pels sindicats que vulguin, ja que el ‘Compromís per Lleida’ per si sol no pot convocar una manifestació.

Redacció
Redacció 17/04/2008

La marxa vol servir per llençar un missatge constructiu, de solidaritat i optimisme per als habitants de les terres de Ponent i de tot Catalunya.

L’assemblea, que ha estat convocada per UP, ha comptat amb la majoria de signants del ‘Compromís per Lleida’, és a dir, amb representants dels sindicats UGT i CCOO, de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, del Segarra Garrigues, del Canal de Pinyana i del Canal Algerri-Balaguer, de la UdL, de la Cambra de Comerç de Lleida i Tàrrega, de PIMEC, i la FECOM, entre d’altres.

En aquest sentit, s’ha decidit que sigui també la Universitat de Lleida qui lideri la marxa així com que el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), Jaume Lloveras, llegeixi el manifest.

D’aquesta manera, sindicats majoritaris com CCOO i UGT han estat d’acord en cedir el protagonisme de la jornada reivindicativa de l’1 de maig per tal de donar una mostra de civisme i responsabilitat que reflecteixi un esperit unitari per aconseguir un pacte nacional per l’aigua.

El manifest que s’ha consensuat aposta pel compromís per Lleida partint de la base que la solució de les necessitats d’aigua de Barcelona i la Catalunya costanera en general no es pot fer sense tenir en compte també les necessitats del conjunt del país. Per això, es remarca la necessitat de tirar endavant els grans reptes que té plantejats la societat lleidatana actual, en especial la modernització del sector agroalimentari i el desenvolupament de l’economia i les xarxes d’infraestructures. Així mateix, és matisa que ‘Lleida vol ser solidària amb Barcelona i entén que a través d’aquesta solidaritat haurà de materialitzar les pròpies possibilitats de desenvolupament econòmic i benestar’.

El manifest continua assenyalant que Lleida vol contribuir a un pacte nacional per l’aigua que respongui a les necessitats del país i dels seus territoris. Així mateix, s’insta a les institucions a què es comprometin i facin possible la modernització dels regadius històrics, els del Canal d’Urgell i de Pinyana en particular, així com l’adequat desenvolupament dels projecte de nous regadius com el Segarra-Garrigues.

Per últim, s’esmenta que malgrat la retirada del projecte de transvasament del Segre, es vol recordar que la captació en la capçalera és la pitjor de les solucions possibles i que la solució de les necessitats de Barcelona no pot fer-se sense transparència i diàleg així com sense tenir en compte les afectacions que es deriven pel territori cedent.

El Canal d’Urgell tancarà comportes aquest dijous

D’altra banda, el president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, Ramon Carné, ha aprofitat el transcurs de l’assemblea per anunciar que les comportes del Canal d’Urgell que subministren aigua als agricultors per regar es tancaran aquest dijous de forma provisional fins dimecres que ve.

Segons Carné, tot i que l’aportació del riu Segre ha millorat una mica amb les darreres pluges, ‘si no tanquem ara ens quedarem sense aigua’, i per això es vol aprofitar aquest moment en què ja s’ha acabat el primer torn de reg. Carné ha afegit que confien en la climatologia per augmentar les reserves i salvar la campanya de l’estiu.