Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Saura descarta un “col·lapse del Estatut” i espera que s’aprovin al febrer 800 milions d’inversió per a Rodalies

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va descartar que es derivi un ‘col•lapse del Estatut’ de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que va tenir lloc ahir a Madrid i va esperar que el 4 de febrer s’aprovi una inversió de 800 milions d’inversió per Rodalies durant el 2008, ‘gairebé un pla de xoc’, va apuntar Saura, que va pronosticar que el traspàs es produirà abans que acabi la legislatura catalana.

Redacció 11/01/2008

Saura va insistir que la proposta que va fer ahir el Govern sobre un traspàs de Rodalies era ‘inacceptable’ i va apuntar que, malgrat els intents de convèncer-li a ell i al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, d’acceptar-la, la delegació catalana va ser ‘molt clara’. De fet, va explicar que van rebre la proposta el dimecres a la tarda i ja van contestar amb una negativa en tres quarts d’hora. Ahir, el Govern ‘es va moure una mica, però insuficientment’, va indicar.

Entre els factors que van provocar el desacord entre ambdues administracions, Saura va citar la ‘qüestió electoral’, encara que també la ‘resistència de sectors’ del Govern central a ‘qualsevol tipus de traspàs’ i algunes reaccions dels sindicats ferroviaris de l’Estat. Va reconèixer, en aquest sentit, que l’amenaça de vaga va ser ‘un dels elements’ que van planejar sobre la reunió, encara que no el més important. AL preguntar-se-li sobre si el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, havia enganyat al prometre fa uns dies que hauria acord, Saura va reconèixer que ‘el compromís que va prendre no s’ha complert’, però no va voler dir que hagués enganyat. Va afegir que, en canvi, el Govern de la Generalitat mai va donar com data el 1 de gener i, a més, podria haver caigut en la ‘temptació’ d’acceptar la proposta d’ahir. ‘Però no podíem dir que si’, va asseverar el conseller, que va indicar que el Govern i la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, ‘tenien molt interès’ que el Govern acceptés.