Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Salmond defensa la importància de les reivindicacions econòmiques en el debat sobre la independència

El primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, considera que en moments de dificultats econòmiques com l’actual és el seu ‘deure’ com a polític exigir màxims poders fiscals per Edimburg. Salmond ha assegurat en una entrevista al diari britànic ‘The Times’ que el govern ha de fer campanya ‘pel que és bo per Escòcia’ i ‘per la independència’. En aquest sentit, Salmond ha admès que ‘el centre de gravetat actual en la política escocesa no és la independència’, sinó el debat econòmic. Amb tot, ha reiterat que la política independentista del seu partit no fa ‘marxa enrere’, sinó que es concreta en explicar als ciutadans ‘com canviar les circumstàncies’ per ‘incrementar els ingressos i rebaixar les despeses’.

Redacció
Redacció 26/06/2010

Per Salmond i per l’Scottish National Party, el millor canvi de circumstàncies seria l’opció independentista, però negociaran amb Londres per intentar aconseguir el màxim de poders fiscals possibles dins del model actual. A l’entrevista a ‘The Times’, Salmond defensa que cada vegada més gent ‘pragmàtica’ es pregunta si els poders fiscals no només són una competència ‘bonica’, sinó també ‘important’, i que poden marcar una diferència en el futur d’Escòcia.

Salmond considera que el seu ‘deure’ és que la gent s’impliqui en el debat per exigir més competències i entengui ‘que necessites el control’ dels ingressos i de les despeses ‘si vols ser seriós’ com a país i ‘respondre’ als reptes econòmics. La política del govern és plantejar els diversos escenaris possibles per millorar l’economia i, entre aquests, el de la independència. El primer ministre escocès defensa a l’entrevista els números econòmics d’Escòcia, i diu que és ‘forta’ en comparació amb la resta del Regne Unit. En l’entrevista, Salmond nega que un major control pressupostari d’Edimburg sigui perjudicial per una nació petita com l’escocesa.