Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Rubalcaba admet que hi ha ‘dubtes’ sobre la intenció de la cèl·lula d’actuar el cap de setmana

El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assenyalat aquest divendres que la investigació sobre la suposada cèl·lula islamista que –segons el jutge Ismael Moreno- preparava un atemptat al metro de Barcelona el passat cap de setmana ‘segueix oberta’, però ha admès que han sorgit ‘alguns dubtes’ sobre la immediatesa de l’acció perquè ‘no s’han trobat explosius en quantitat suficient que ho justifiquin’. Malgrat tot, el ministre assegura que la quantitat ‘petita’ d’explosius apareguts als registres ‘ja són un indici que estaven preparant-se i formant-se per un atemptat’ que durien a terme ‘aviat’ perquè, segons ha afirmat, una cèl·lula d’aquesta naturalesa ‘des del moment en què decideix atemptar fins que ho fa passa poc temps’.

Redacció 25/01/2008

L’operació, ha dit, ha permés ‘evitar’ l’atemptat perquè la cèl·lula estava ‘preparant atemptats’ i ‘més enllà que fos aquest cap de setmana, d’aquí a quinze dies o d’aquí a 20, està clar que ho anaven a intentar’.

En una entrevista radiofònica, Rubalcaba ha explicat que les investigacions prossegueixen però de moment ja es té certesa que els detinguts formaven part d’una cèl·lula islamista radical islamista organitzada que ‘estava preparant atemptats’. El grup, ha explicat, estava format per líders espirituals, persones amb coneixements en la manipulació i fabricació d’explosius, i ‘suposats suïcides’ -dels quals no n’ha concretat el nombre-, alguns dels quals portaven poc temps a l’Estat.

Segons el ministre, la informació sobre la intenció d’atemptar el mateix cap de setmana de les detencions parteix única i exclusivament de les declaracions d’un testimoni protegit, i no es disposa de cap altra dada. Per aquest motiu, ha admès que en aquest punt ‘sorgeixen alguns dubtes’ sobre el caràcter ‘imminent’ de l’acció, perquè ‘no han trobat explosius en quantitats suficients per fer un atemptat d’aquesta naturalesa’ que permetin justificar aquest supòsit.

El ministre ha explicat que aquest cap de setmana s’han fet ‘molts registres’, entre d’altres per confirmar la informació de què disposava sobre el caràcter imminent de l’atemptat, i ‘no hem trobat res més que aquesta quantitat petita d’explosius’. En tot cas, ha apuntat, el fet que es trobés aquesta quantitat petita d’explosius ‘ja és indici que estaven preparant un atemptat o s’estaven formant per fer-lo’, i permet pensar que, tenint en compte el poc temps que sol passar entre la preparació i l’actuació en aquest tipus de cèl·lules, ‘seria aviat’.

Pel que fa a les connexions internacionals del grup, Rubalcaba ha admès que bona part de la informació que apunta en aquesta direcció també parteix de les declaracions del testimoni protegit. Interior ha enviat les dades de què disposa a aquests governs i, segons ha apuntat, les seves policies ‘hi estan treballant’. Segons el ministre, aquest tipus de testimonis així com la tasca des cossos policials, del CNI i la cooperació internacional són elements clau per a la lluita antiterrorista.