Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Rajoy creu que ha arribat l’hora que les autonomies ‘contribueixin a l’engrandiment del nostre país: Espanya’

PP i PSOE segueixen immersos en el discurs d’involució autonòmica i recentralització de l’Estat espanyol. Dins d’aquest context, el líder del PP, Mariano Rajoy, ha afirmat que ha arribat l’hora d’iniciar un procés de ‘cooperació’ que ha traduït en l’acceptació per part de les autonomies de ‘normatives bàsiques’ de l’Estat espanyol en matèries transferides com la sanitat i l’educació, a més de noves lleis d’unitat de mercat i d’estabilitat pressupostària. ‘Hem viscut 30 anys dedicats a traspassar competències i avui l’Estat té el 20% de la despesa pública. El repte del futur és la cooperació perquè les autonomies contribueixin a la millor del benestar dels ciutadans i a l’engrandiment del nostre país: Espanya’, ha reblat. Tot i això, ha volgut desvincular-ho d’una eventual recuperació de les competències ja que assegura que no n’és partidari.

Redacció
Redacció 19/01/2011

PP i PSOE coincideixen en portar a les convencions que celebren aquest cap de setmana a Sevilla (PP) i el següent a Saragossa (PSOE) les seves propostes per a l”harmonització’ de l’Estat autonòmic, un debat que pren força des que José María Aznar va afirmar que un estat amb 17 administracions territorials és ‘inviable’. Les dues formacions inclouran aquestes qüestions als programes per a les eleccions autonòmiques i municipals del maig.

Les comunitats han de cooperar per l”engrandiment d’Espanya’
El líder del PP no va tan enllà com Aznar i aquest dimarts, a preguntes dels periodistes, ha assegurat que ell no és partidari que l’Estat recuperi competències autonòmiques, però sí d’obrir un procés de ‘cooperació’ que passaria per l’acceptació per part dels territoris d’un ventall de lleis bàsiques, començant per educació i sanitat. Segons Rajoy, aquesta ‘cooperació’ ha de suposar un compromís de les autonomies de contribuir a la millora del benestar dels ciutadans i a ‘l’engrandiment d’Espanya’.

Rajoy, que ha tornat a verbalitzar el seu ‘suport’ a l’Estat de les autonomies, ha reclamat de nou una Llei d’estabilitat pressupostària que fixi el límit de la despesa de les administracions i una altra Llei ‘d’unitat de mercat’ perquè ‘no hi poden haver normes diferents segons les autonomies’. ‘N’hi ha prou en preguntar als empresaris les dificultats que provoca el manyoc de normes que hi ha al país’, ha dit. El tercer eix, segons Rajoy, passa perquè l’Estat garanteixi mitjançant lleis bàsiques ‘la igualtat dels espanyols’.

Rajoy també ha fet referència a les manifestacions del president del govern espanyol que advertia que l’Estat intervindrà les CCAA que vagin més enllà dels límits fixats de deute. El líder del PP n’ha responsabilitzat el propi Zapatero tot recordant que és el govern espanyol qui autoritza l’endeutament de les CCAA i que quan governava el PP hi havia una Llei d’estabilitat pressupostària que ‘tothom complia’. Segons Rajoy, el discurs de Zapatero suposa una ‘altra rectificació’ respecte a les polítiques que ha fet en els últims anys.