Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Putin declara que la independència de Kosovo farà explotar el “separatisme a Europa”

El president rus ha declarat que si Kosovo té el dret de decidir, significarà l’inici del desmembrament dels Estats europeus. El mandatari rus afirma i cita textualment que s’hauria d’actuar de manera igualitària amb Catalunya, País Basc i Escòcia si Kosovo acaba esdevenint un estat propi. A més, per Putin, la independència de Kosovo seria una humiliació per Sèrvia i la seva gent.

Redacció 05/06/2007

Vladimir Putin s’espanta davant de qualsevol possibilitat que un poble pugui tenir veu. El conflicte que viu amb Txetxènia fa que arribi a fer unes declaracions d’alarmisme social envers la independència de nacions oprimides. Tan és així que ha citat a Catalunya, el País Basc i a Escòcia quan s’ha referit a que la concessió de la independència a Kosovo, una regió sèrbia de població majoritàriament albanesa. Per a Putin aquesta opció augmentaria el separatisme a Europa.

Les declaracions del president rus adverteix que si Kosovo és independent s’haurà de seguir el mateix criteri a tot el món. Putin afirma que això trencaria el respecte al territori d’un Estat i que a aquest mai se li pot imposar cap criteri de l’autodeterminació. “A occident, aquesta solució dispararia els separatismes. Vegeu Escòcia, Catalunya, País Basc…”. El mandatari rus també ha citat els territoris d’Ossètia del Sud o Abkhaz.

Sempre Rússia ha sigut un aliat de sèrbia. Putin creu que el dret a l’autodeterminació kosovar seria una humiliació per als servis. i afegeix que “cal ser pacient, les possibilitats de compromís no s’han esgotat”.

Míssils cap a Europa

Costa de creure que el líder rus vulgui donar lliçons quan sobre dignitat quan ha amenaçat d’enfocar els seus missils cap a Europa si els Estats Units segueixen amb la seva intenció de construir bases a l’Europa oriental. Segons Putin ells no serien responasbles sinó simplement actuarien com a resposta d’un proliferament militar que Bush ha ordenat la construcció d’un escut de defensa a l’Europa de l’Est. Aquestes declaracions recorden als temps de la guerra freda i a la lluita d’armament.  Per si les relacions de Rússia amb la comunitat internacional no estaven ja prou malmeses, Vladímir Putin ha fet un pas més.