Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Pujol reconeix que CiU podria tornar a ‘salvar’ un govern espanyol ‘tremendament incompetent’

Després de l’enrenou mediàtic provocat per l’editorial de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, proclamant que la independència és l’única alternativa a la rendició i la desaparició de Catalunya, aquest dijous Pujol ha tornat al tradicional sentit d’estat defensant la responsabilitat institucional que guia l’acció política de CiU a Madrid. Així, ha admès que tot i la ‘transició nacional’ anunciada per Artur Mas, CiU podria tornar a ‘salvar’ el govern espanyol que és ‘tremendament incompetent’ com ja ho va fer el mes de maig quan va abstenir-se per tirar endavant les reformes econòmiques. En aquest sentit, Pujol ha lamentat que l’exercici de responsabilitat de CiU no sigui correspost i que Espanya continuï mostrant la seva animadversió cap al fet diferencial català.

Redacció
Redacció 27/01/2011

La falta d’ètica de Zapatero
L’expresident de la Generalitat ha posat diversos exemples d’aquesta animadversió espanyola cap a Catalunya. Per exemple, ha recordat que el president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va dir ‘misión cumplida’ un cop es va fer pública la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut de Catalunya, una sentència que retallava diversos aspectes de la carta magna catalana. Ha recordat que era el mateix Zapatero que havia dit el famós ‘donaré suport a l’Estatut que surti del Parlament de Catalunya’ i ha considerat que en aquest ‘misión cumplida’ hi havia ‘una falla fins i tot ètica’.

L’atac a la immersió lingüística, ‘casus belli’
Un altre exemple el troba en la sentència del Tribunal Suprem espanyol (TS) atacant el model d’immersió lingüística a l’escola catalana. Pujol ha advertit: ‘Amb la pressió lingüística en castellà, fonamentalment, que tenim a sobre si no hi ha immersió lingüística la nova generació de gent que ve de fora no sabrà català’, una situació que ha subratllat que és ‘casus belli’.

L’únic encaix, el model quebequès
Pujol creu que l’única solució a l’encaix de Catalunya a Espanya és que des de l’Estat espanyol s’assumeixi ‘el fet diferencial’. I ha lamentat: ‘En el llenguatge polític espanyol i català ha desaparegut una paraula, i és un error que hagi desaparegut, que és el fet diferencial’. Així, tal i com ja recollia en l’editorial del seu centre d’estudis, creu que per solucionar les relacions entre l’Estat espanyol i Catalunya seria aplicar ‘una sortida tipus Quebec’ en la qual s’accepta i es reconeix el fet diferencial, un model que no troba una bona acollida per part de l’Estat espanyol que lluny de voler desenvolupar i anar més enllà en el model autonòmic del ‘cafè per a tothom’ pretén emprendre un procés de recentralització autonòmica.