Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Puigdemont des del Regne Unit: “Qui té por de la democràcia?”

Clar i català. Tot i que ha estat en anglès, el discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la la seu de la Chatham House de Londres ha estat senzill, contundent i clarificador. Una conferència en tota regla ja que ha tingut un to divulgador i docent i no pas d'arenga reivindicativa. Puigdemont ha repassat els punts clau que han portat Catalunya a la situació política actual i ha explicat quins són els plans de futur.  

Redacció
Redacció 12/05/2016
“Catalunya viu des de fa més de cinc anys un procés polític per deixar de ser una regió d'Espanya i esdevenir un estat independent” així de contundent i clara ha començat la conferència de Carles Puigdemont a la seu de la Chatham House de Londres. Aquí es pot consultar el text de manera íntegra.
 
La conferència s'ha dividit en tres parts. Una presentació del moment que viu Catalunya i cap on vol anar, una segona part d'una detallada explicació del Procés des del 2006 fins a l'actualitat, passant per l'Estatut de Catalunya l'any 2006, la seva retallada posterior al 2010 per part del Tribunal Constitucional, la reacció de la ciutadania catalana, les manifestacions de la diada, el 9N i el 27S.
 
A la tercera part, més reflexiva, Puigdemont parla del caràcter europeista dels catalans i de la voluntat de construir la Unió Europea que té Catalunya, llençant així un dard als partidaris del Regne Unit del Brexit.
 
Per acabar, Puigdemont ha tancat la seva conferència explicant que “el desig de llibertat, d'escoltar la gent, de canviar per millorar, de construir, l'esperança, la il·lusió són alguns dels elements que mouen el projecte polític perquè Catalunya esdevingui un estat. És una aspiració legítima, com ha estat la de molts altres països que han esdevingut independents les darreres dècades. Cap d'ells, per cert, s'ha volgut fer enrere després. Ara volem la nostra oportunitat, i a més ho volem fer a la nostra manera, a la catalana, amb exemplaritat, democràcia, pacíficament, amb civisme i respecte, no com un problema sinó com una oportunitat”.