Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Puigcercós considera que el fitxatge d’Aznar per Endesa és ‘un retorn dels favors fets al grup italià’

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha valorat amb una àcida crítica el ‘fitxatge’ de l’expresident del govern espanyol José Maria Aznar com a conseller extern d’Endesa per ‘la mòdica quantitat de 200.000 euros’. ‘Tot plegat dóna la sensació de retorn a Aznar dels favors fets al grup italià Enel, propietari actual d’Endesa, quan Gas Natural i Enron pugnaven pel control de la companyia elèctrica’, ha assenyalat Puigcercós en una entrada al seu bloc. El líder d’Esquerra ha recordat la campanya de la dreta espanyola per evitar que Endesa caigués en mans catalanes i com ‘van preferir que fos un grup alemany o que en darrera instància fos l’amic Silvio Berlusconi qui la dirigís’.

Redacció
Redacció 14/01/2011

‘Aquests tractes de favor no són estranys, ja varem tenir un primer exemple amb la privatització controlada d’altres àmbits estratègics. Recordem les telecomunicacions i l’amic de pupitre, Juan Villalonga, en el cas de Telefónica, o com Arias Salgado se situava al davant d’un grup de distribució comercial després que es permetés i s’alimentés des del govern espanyol el seu creixement vulnerant les més elementals regles de lliure mercat i antimonopolístiques’, ha reiterat Puigcercós, que lamenta que ‘sense cap tipus de pudor, els favors es paguen’.

‘La pressió sovint obscena contra els grups econòmics que qüestionen el model radial que té en Madrid l’inici i el final de tot, i el canvi constant de les regles de joc per afavorir l’adulteració del lliure mercat, tenen un preu’, ha reflexionat el president d’Esquerra. ‘Aznar ja n’ha cobrat la seva part alíquota. Ell serà una mica més ric i el seu gendre podrà afegir més noms a l’agenda que tants rèdits li dóna’, ha ironitzat Puigcercós.

‘Però per aquest camí l’economia espanyola i malauradament la catalana -perquè els emprenedors pateixen totes les malifetes que Endesa perpetra per aquests verals- s’anirà enfonsant una mica més a mans de monopolis com l’elèctric que només pensa en el lucre fàcil i ràpid i no en garantir un servei elèctric de qualitat’, ha finalitzat.

Crítiques també de l’expresident Maragall
L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha criticat els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar per fer de les seves ‘expresidències’ una oportunitat de lucrar-se ‘que no cessa’. És una font d’ingrés ‘incessant’, ha bromejat. ‘M’agradaria no ser un d’aquests expresidents’, ha desitjat. Maragall també ha volgut subratllar que en aquest cas no hi ha cap diferència entre ambdós, amb independència dels ‘seus colors’ polítics. Són ‘supermilionaris’, ha afirmat en al·lusió a la suma de diners que ingressen els dos polítics gràcies als contractes que han signat amb les companyies Gas Natural i Endesa. Maragall ha presentat una càtedra de la UB que duu el seu nom.