Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Puigcercós acusa Mas d’enganyar els catalans fent marxa enrere en matèria sobiranista

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha afirmat que el president de CiU, Artur Mas, està fent ‘marxa enrere’ en matèria sobiranista, després que el líder de la federació nacionalista hagi rebutjat fer un referèndum sobre la independència en la propera legislatura perquè no veu el país ‘prou madur’ per fer-lo i guanyar-lo. Puigcercós, que condiciona els pactes postelectorals a la celebració del referèndum en els propers quatre anys, ha replicat a Mas que la societat catalana no només està ‘madura’ per una consulta d’independència, sinó que ‘convé’ tant als independentistes com als no independentistes que vulguin un ‘cop d’efecte’ per renegociar les relacions amb l’Estat espanyol quan el Tribunal Constitucional emeti una sentència adversa sobre un Estatut ‘en fase terminal’.

Redacció
Redacció 17/06/2010

En una intervenció durant la cloenda del curs de l’Institiut de Formació d’Esquerra, Puigcercós ha asseverat que ‘no es pot permetre’ que Mas i CiU facin ‘marxa enrere’ i pretenguin ‘frenar’ l’impuls que l’independentisme ha pres entre la societat catalana. Menys encara una setmana després que la federació votés a la Mesa del Parlament a favor de la tramitació de la Iniciativa Popular pel referèndum d’independència. Per això, ha demanat a CiU que deixi ‘d’enganyar’.

Pel líder d’ERC, no es pot tolerar que després de quatre anys d’exigència en matèria nacional i d’impuls del dret a decidir i de les consultes locals amb CiU a l’oposició, ara Mas retrocedeixi per no veure’s compromès pel seu propi discurs si governa.

El que ha volgut deixar ben clar Puigcercós és que la catalana és una ‘societat madura’ que es mereix l’oportunitat de decidir el seu futur i engegar el seu procés d’independència com ho farà Flandes. Ha afegit que al país ara ja hi ha una ‘massa crítica suficient que avala el procés d’ independència’. Segons ell, ho demostra el fet que 500.000 persones hagin votat per la independència ja en les consultes simbòliques promogudes per la societat civil, amb la connivència també de CiU.

‘Qui no està madura és CiU’

Per Puigcercós, que Mas apel·li a la falta de maduresa de la societat catalana per rebutjar un referèndum d’independència la pròxima legislatura –condició que ha posat ERC per pactar la pròxima legislatura- respon a una actitud ‘paternalista amb dosi patriarcal’, a més de ‘conservadora’. Per això, ha reblat que, en tot cas, ‘els que segurament no estan madurs són a CiU’.

El líder independentista encara no dóna per perduda la batalla pel referèndum la pròxima legislatura. ‘Condicionarem aquells que com PSC i CiU ens volen frenar’ –ha dit- com els va ‘condicionar’ el 2003, quan ni PSC ni CiU volien la reforma de l’Estatut que ERC va posar com a condició indispensable per governar.

Per això, en un context de sondejos adversos als republicans, ha reclamat una ‘ERC forta’ la pròxima legislatura per poder ‘condicionar’ el futur govern de Catalunya a favor del dret a decidir. Ha lamentat que una vegada més, ‘quan ERC empeny, CiU frena’, recordant que Mas va pactar amb ‘nocturnitat i traïdoria’ amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la rebaixa de l’Estatut aprovat pel Parlament el 30 de setembre.

‘Ara que ERC empeny per la consulta el 2011, resulta que va CiU i frena i ens diu que la societat catalana no està madura i que els catalans som menors d’edat i no sabem què volem’, ha deplorat, i ha fet una crida a Mas i CiU perquè ‘no frenin més’ la iniciativa de la societat. I ha animat la federació, i Mas en concret, a ‘perdre la por’.

A més, el president d’ERC ha reiterat que en un moment de crisi severa com l’actual ‘tenir un estat a favor és molt important’, i Catalunya el té ‘en contra, posant dificultats i frenant el progrés’. ‘O tenim estat propi, o serà molt difícil sortir d ela crisi’, ha advertit. ‘Quan més de pressa sortim de l’estat espanyol i creem la nostra pròpia legalitat, més aviat sortirem de la crisi’, ha reblat en un missatge en clau de sobiranisme pragmàtic.

Durant el seu discurs davant quadres d’ERC, Puigcercós ha reivindicat el paper d’ERC en el procés per bastir l’independentisme d’arguments més enllà dels eminentment essencialistes.