Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

PSC, ERC i ICV-EUiA reediten l’Entesa Catalana de Progrés per ser la “veu” del Govern al Senat

PSC, ERC i ICV-EUiA han anunciat aquest dijous la reedició de l’acord per a l’Entesa Catalana de Progrés al Senat per concórrer a les pròximes eleccions generals. L’Entesa va néixer el 1999 i ja es va reeditar el 2004. De fet, es reedita l’acord ‘amb les mateixes condicions del 2004’, en ‘tot allò que afecta escons i circumscripcions’. Els tres grups han avançat que aposten per ser la ‘veu’ del Govern a la cambra alta i per una reforma d’aquesta. El senador de CiU Pere Macias creu que l’anunci ha estat ‘precipitat’ i ha revelat que membres d’ERC li han manifestat que apostaven per ‘un altre tipus de fórmula’ de representació al Senat.

Redacció 16/11/2007

Els tres grups han lliurat aquest dijous un document en el qual es va una valoració positiva dels treballs dels senadors que formen l’Entesa, validen per tercer cop la reedició d’una ‘candidatura unitària, catalanista i d’esquerres’ a la cambra calta, i constaten la necessitat de comptar al Senat amb ‘un grup parlamentari que representi el Govern de la Generalitat’. Per això, han decidit reeditar l’acord al Senat de l’Entesa Catalana de Progrés ‘en els mateixos termes que en el 2004’.

L’anunci d’aquest acord s’ha produït al Parlament en una roda de premsa amb presència del secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, del vicesecretari general d’ERC, Xavier Vendrell, del secretari general d’ICV, Jordi Guillot, i del responsable d’Acció Política d’EUiA, Joan Josep Nuet. A més, es produeix un dia abans que els tres grups votin separats al Parlament una resolució que reclama el cessament de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

Guillot, però, ha negat que l’anunci es produeixi aquest dijous com una ‘jugada maliciosa’ per donar una imatge d’unitat. ‘No hem filat tant prim’, ha dit, sinó que han decidit fer-ho ara en el temps per qüestions d’agenda. A més, preguntats sobre què faria ara l’Entesa en cas que es demanés al Senat la dimissió de la ministra, Guillot ha remarcat que ‘tot allò que no forma part del programa de l’Entesa i que no ve mandatat pel Govern’, cada senador podrà votar segons la consigna del partit o del grup parlamentari al Congrés. ‘No és la primera vegada que dins de l’Entesa hem votat de manera separada’, ha recordat.

El secretari general ICV ha marcat com un dels objectius de cara a la propera legislatura la reforma de la cambra alta, però també que l’Entesa sigui ‘la veu’ del Govern de la Generalitat al Senat. ‘El Govern té la necessitat de comptar a la cambra territorial d’un grup que representi les necessitats, la veu i l’opinió de la Generalitat’, ha dit.

CiU diu que membres d’ERC volia ‘altres fórmules’

Macias ha qualificat l’anunci de ‘precipitat’, amb un ‘comunicat escuet’. A més, ha assegurat que ha mantingut ‘converses privades’ amb alguns membres d’ERC que apostaven per ‘fer un altre tipus de fórmula’ al Senat. Macias ha dit que en aquestes converses li deien que ‘no estava ni de bon tros fet’ i que ‘hi havia opinions de tot ordre en el si d’ERC’.

El senador, però, ha afegit que CiU no ha fet cap proposta formal, tot i que ell, a títol personal, ha dit que veuria positivament que hi hagués un ‘front comú’ entre la federació i els republicans a la cambra alta. Macias també creu que l’anunci es fa per intentar ‘tapar’ la seva ‘divisió’ en la votació d’aquest divendres al Parlament.

El portaveu de CiU al Senat ha assegurat que ‘la història de l’Entesa al Senat ha estat la història de no fer, no portar cap de les iniciatives que interessen a Catalunya’. En aquest sentit, ha dit que quantitativament la federació ha presentat més iniciatives, però també ha denunciat que l’Entesa ha votat de forma dividida en iniciatives relacionades amb qüestions com el traspàs dels aeroports, les balances fiscals o l’ús del català a la cambra alta.