Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Protagonisme català als Goya

Els catalans Jordi Dauder i Carme Elías guanyen dos Goya com a millor actor repartiment i com a millor actriu, respectivament, per la polèmica pel•lícula sobre l’Opus Dei ‘Camino’, dirigida per Javier Fesser. Carme Elías ha agraït la valentia del director d’aquesta pel·lícula per apostar per una història que explica els últims moments de la vida d’una nena d’onze anys, membre de l’Opus Dei. L’actriu s’ha imposat a Maribel Verdú, Ariadna Gil i Verónica Echegui. Elías ha dit que la pel·lícula és ‘profunda, intel·ligent i valenta’.

Redacció
Redacció 02/02/2009

Dauder ha dit que aquest film és parlar de ‘vida, de llum” contra el ‘dolor, l’obscuritat i els fonamentalismes que encara existeixen en aquest país’.Dauder es va emportar també el premi Gaudí en aquesta darrera edició. Nerea Camacho també ha aconseguit el Goya a la Millor Actriu Revelació per aquesta pel·lícula, així com Javier Fesser el de Millor Director i Millor Guió Original. D’aquesta manera ‘Camino’ s’ha imposat a ‘Los girasoles ciegos’ que es presentava com a favorita.

El Goya al millor film documental ha anat a parar aquest diumenge al vespre a ‘Bucarest, la memòria perduda’ d’Albert Solé. Aquest documental recorda les 800.000 famílies que conviuen amb malalts d’Alzheimer, com el pare del director. Jordi Solé Tura va ser empresonat en l’època franquista, catedràtic de Dret, pare de la Constitució i veu de Ràdio Pirenaica. Precisament Solé ha dedicat el premi al seu pare i a totes les persones que lluiten contra la malaltia, també a la seva filla ‘motor per fer aquesta pel·lícula’.