Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Presenten els actes commemoratius sobre el 70è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys

La comissió de la Dignitat ha presentat aquest dijous els actes commemoratius sobre el 70è aniversari de l’afusellament del President Lluís Companys amb el lema 1940-2010 Lluís Companys 70 anys sentenciat. Els actes, que han estat presentats, entre altres, per Toni Strubell, coordinador de la Comissió de la Dignitat i Ramon Noguera, director de la polifònica de Puig-Reig, volen rememorar el fet de la mort del President de Catalunya després de ser detingut i torturat. Els actes també serviran per denunciar la passivitat del govern espanyol que no ha fet cap acte de desgreuge demanant perdó a Catalunya.

Redacció
Redacció 17/07/2010

Amb el lema 1940-2010 Lluís Companys 70 anys sentenciat, s’ha presentat aquest dijous els actes commemoratius sobre el 70è aniversari de l’afusellament del President de la Generalitat Lluís Companys. La presentació, ha anat a càrrec, entre d’altres, del president de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell i del director de la polifònica de Puig Reig, Ramon Noguera.
 
Els actes serviran per rememorar la mort del President de la Generalitat i també per denunciar que el govern espanyol no ha fet encara cap acte de desgreuge demanant perdó a Catalunya a diferència del que han fet altres governs com el d’Alemania o França.

Exèquies i hissada de bandera

En el marc de les activitats de recordatori a Companys es celebrarà el proper dia 15 d’octubre unes exèquies solemnes cíviques on es farà una exposició de la persona de Companys per part de l’historiador Hilari Ragué alhora que també es llegiran poemes i escrits del president.

Dos dies més tard es farà un gran acte cívic al castell de Montjuïc amb participació d’un gran nombre de corals en l’acte de restitució de la bandera catalana que hi col·locà el president companys el 1936 a prop d’on seria afusellat. Durant el matí les corals participants faran cantades a diversos llocs de la muntanya i al migdia es farà l’hissada de la bandera amb el cant col·lectiu dels centenars de cantants que hi assistiran que interpretaran el cant de la senyera.

Aguirre diu no

Durant la presentació de l’acte s’ha informat també que la Comissió de la Dignitat es va adreçar a Esperanza Aguirre, presidenta de la Comunitat de Madrid, per l’acte que s’ha de fer a la seu de la presidència que era on va ser detingut i torturat Companys. Aguirre, han explicat, s’ha negat a col·laborar.