Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Presentat en català l’informe del PNUD 2007-2008, que analitza l’impacte del canvi climàtic al Sud

L’edició catalana de l’Informe sobre Desenvolupament Humà del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) 2007-2008 es va presentar a Barcelona en un acte organitzat per l’ANUE, la Càtedra […]

Redacció
Redacció 15/12/2007

L’edició catalana de l’Informe sobre Desenvolupament Humà del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) 2007-2008 es va presentar a Barcelona en un acte organitzat per l’ANUE, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, el Centre UNESCO de Catalunya i Creu Roja a Catalunya, coeditores de l’estudi.

La traducció al català de l’Informe ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat de Catalunya per tal de contribuir a la normalització del català en documents i publicacions de referència del sistema de Nacions Unides.

El director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, va participar en la presentació de l’estudi i va recordar que enguany l’informe se centra en el canvi climàtic i els seus reptes.

“Aquest és un dels àmbits prioritaris, no només de totes les agendes de cooperació al desenvolupament, sinó de totes les polítiques públiques relacionades amb qüestions com la salut, el medi ambient o l’educació, entre d’altres”, ha explicat Minoves. El director general de Cooperació també ha insistit en la necessitat que el combat al canvi climàtic esdevingui “global” per començar a aconseguir resultats.

Aspectes del desenvolupament afectats pel canvi climàtic

L’edició d’enguany d’aquest informe adverteix que el món s’ha de centrar en aspectes del desenvolupament com la reducció de la pobresa, la nutrició, la salut i l’educació, que es veuen afectats pel canvi climàtic.

Algunes de les amenaces al desenvolupament que es descriuen a l’estudi són l’enfonsament dels sistemes agrícoles, fet que deixarà 600 milions de persones més en risc de malnutrició; que 1.800 milions no disposaran d’aigua; el desplegament de 332 milions de persones per causa d’inundacions i tempestes tropicals i també nous riscos per a la salut, entre altres que 400 milions de persones més puguin contraure la malària.

Els autors del treball insten els governs dels països desenvolupats a demostrar “lideratge” i a establir objectius comuns per lluitar contra el canvi climàtic, com ara la reducció de les emissions de gasos hivernacle.