Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Per Jordi Pujol, Aznar menteix per aconseguir el vot no català

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat aquest dissabte a la tarda que les manifestacions demagògiques de l’expresident espanyol José María Aznar sobre ‘el perill del castellà’ a Catalunya són ‘mentida’. Pujol considera que aquest tipus de declaracions formen part ‘d’aquestes campanyes dels últims temps per crear mala maror contra Catalunya’ per part del PP i aconseguir vots d’aquells que són ‘d’origen no català’. ‘Però no ho aconsegueixen perquè el que diuen no és veritat’, ha alertat. Pujol ha afegit que ‘els que viuen aquí saben que el que diu Aznar és fals’ i que allò que en realitat volen els populars és que ‘el català reculi’.

Redacció
Redacció 14/01/2008

Jordi Pujol ha fet aquestes declaracions després de pronunciar una conferència a Calella (Maresme) en un seminari organitzat per la Federació d’Entitats Andaluses de Catalunya sobre la integració dels andalusos a Catalunya, a la qual hi han assistit uns 200 representants.

Precisament, l’expresident ha considerat durant la seva intervenció que la immersió lingüística, a través de polítiques lingüístiques, com per exemple que la llengua catalana sigui llengua vehicular a les escoles, és una de les claus d’integració dels immigrants -contràriament al que ha dit al matí Aznar, que ha qualificat aquest tipus de polítiques de ‘instruments de coacció’ i divisió de la societat.

A més de la immersió lingüística, Pujol també ha remarcat el fet de ‘tenir la possibilitat d’ascendir socialment’ com a factor imprescindible per a la integració. En aquest sentit, ha posat com a exemple la figura del president de la Generalitat, José Montilla, que és origen andalús i ha ‘ascendit’ fins arribar a convertir-se en president.

Jordi Pujol ha fet un repàs a la història de la immigració a Catalunya i ha conclòs que ha estat un ‘èxit’ al nostre país, tot i la ‘manca de lideratge actual’, ha dit, que coincideix amb el gran augment d’immigrants estrangers. Tot i així, ha continuat, Catalunya ‘és un exemple de cohesió i convivència’, i ha recordat la necessitat tant de ‘respectar els drets’ com ‘d’exigir els deures’ dels immigrants perquè el país continuï en aquesta direcció.