Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Pel Govern les proves d’estrès demostren que les caixes catalanes són ‘considerablement sòlides’

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha assegurat aquest dimarts que el sistema financer català s’ha demostrat ‘considerablement sòlid’ després dels resultats de les proves d’estrès que es van fer públics divendres sobre bancs i caixes europeus. Nadal ha tret ferro al fet que les dues fusions de caixes catalanes, Unnim i Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, no superessin aquesta prova. ‘No podríem dir en sentit estricte que les dues fusions hagin suspès’, ha assegurat, sinó que ‘no compliria amb determinats percentatges’ en cas que es produís ‘la pitjor de les tres hipòtesis’ plantejades per les proves sobre l’evolució de l’economia.

Redacció
Redacció 27/07/2010

Durant la reunió d’aquest dimarts del Consell de Govern, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha explicat amb detall els resultats de les proves d’estrès a que ha estat sotmès el sistema financer català. Posteriorment, en la roda de premsa, Nadal ha remarcat que el govern espanyol ‘va tenir un gran interès que fos tot el sistema financer espanyol qui fos sotmès a aquestes proves’, a diferència d’altres països europeus, ‘per assegurar la transparència i alimentar una major confiança dels mercats, que era considerada imprescindible’.

A més, el conseller ha remarcat que Castells ha insistit en dir que ‘tot el sistema bancari espanyol, i en el cas català també, s’ha mostrat considerablement sòlid en aquestes proves, i no podríem dir en sentit estricte que les dues fusions hagin suspès, sinó que no compliria determinats percentatges en cas que es produís la pitjor de les tres hipòtesis plantejades pel que fa a l’evolució de l’economia i a la valoració dels seus actius’.

Davant d’això, l’executiu considera que la prova d’estrès ha estat ‘raonable i satisfactòria’, sobretot si, com a conseqüència d’aquestes, ‘es prenen les mesures necessàries per tal d’ampliar la participació en el FROB d’aquestes fusions, en els mateixos termes en el què alguna d’elles previsiblement a l’inici ja havia demanat’.