Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Ortega creu que s’ha de tenir ‘prudència’ fins saber els detalls de la reforma de la Constitució

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha manifestat aquest dimarts, davant l’anunci de pacte entre el PP i el PSOE per reformar la Constitució, que qualsevol reforma constitucional que “pugui anar en la línia de limitar l’autogovern de Catalunya”, tindrà “un xoc frontal amb la Generalitat”. Ha subratllat, però, que cal treballar “amb prudència” ja que ha manifestat que no coneixen “la lletra petita” de la proposta. D’altra banda, Ortega ha explicat que en la reunió amb el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, li va dir que la Generalitat no pot pagar “amb sis mesos els deutes de molts anys”.

Redacció
Redacció 24/08/2011
La valoració d’Ortega de l’acord entre el PP i el PSOE arriba després que el president del grup parlamentari de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, hagi manifestat que s’ha d’esperar a veure “la lletra” que finalment es proposa per decidir si CiU secundarà aquesta reforma constitucional, tot i que els nacionalistes catalans “comparteixen l’esperit” i “no se sorprenen” per la proposta, que des d’Europa “es reforça com a tendència necessària”. I també després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, hagi demanat al PSC que voti en contra de qualsevol reforma constitucional que limiti l’autonomia financera.

Sense calendari per retornar el deute als ajuntaments

En un altre ordre de coses, Ortega ha explicat que en la reunió que va mantenir amb Bustos li va recordar que molts deutes de la Generalitat “vénen de molts anys enrere”, i que no podia esperar que l’executiu català els pagués “amb sis mesos”. La vicepresidenta del Govern ha assegurat que intentaran avançar “en la mesura del possible” en el venciment dels deutes, però ha apuntat que no poden marcar cap calendari. L’únic que ha estimat és que des del Departament de Governació intentaran pagar tot el que deuen als ajuntaments aquest any -ascendeix a més de 60 MEUR.

Considera “electoral” la proposta de Rubalcaba

D’altra banda, Ortega ha considerat que la proposta del candidat del PSOE a les eleccions espanyoles, Alfredo Pérez Rubalcaba, de prescindir de les diputacions, s’emmarca “dins del debat electoral”. Per contra, ha subratllat que si cal fer un pla d’austeritat s’hauria de començar per suprimir alguns ministeris com el d’Habitatge. En tot cas, Ortega ha insistit en la necessitat d’evitar que es dupliquin costos en temps de crisi. 

La Diputació de Girona assessorarà els ajuntaments amb problemes econòmics

D’altra banda, aquesta tarda Ortega s’ha reunit amb el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, en una trobada en què han acordat tirar endavant un projecte conjunt per intentar estabilitzar l’economia d’aquells municipis amb dificultats econòmiques greus.

Torramadé ha anunciat, durant la roda de premsa celebrada després de la reunió, que segons aquest acord la Diputació oferirà a aquells municipis que ho sol·licitin “un servei tècnic per tal d’elaborar plans economicofinancers a mida, adaptats a les necessitats concretes de cada ajuntament”. D’aquesta manera la Diputació de Girona afegirà a les inversions i als serveis que s’ofereixen habitualment als ajuntaments, aquesta assistència tècnica per a la confecció d’aquests plans.

Ortega ha explicat que aquesta proposta que s’ha plantejat a la Diputació de Girona s’emmarca dins la voluntat de la Generalitat de treballar “en pro a la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya” i ha agraït a Torramadé la ràpida predisposició de la corporació gironina a afegir-se a aquestes mesures de xoc per pal·liar la complicada situació econòmica per la qual passen alguns ajuntaments catalans. 

La intenció de la vicepresidenta és dur a terme aquesta roda de contactes per fer aquesta petició amb tots els responsables de les diputacions catalanes. De moment ja s’ha trobat amb el president de l’ens lleidatà i avui, amb Torramadé.

La vicepresidenta del Govern ha recordat que, a causa de la conjuntura actual, és insostenible que tots els municipis puguin oferir tots els serveis, i per aquest motiu ha fet una crida als ajuntaments “a aprendre a redistribuir les inversions i a mancomunar prestacions per tal que aquestes siguin de qualitat i en puguin gaudir el màxim de gent possible”. En aquest sentit, el president de la Diputació ha subscrit les paraules de la vicepresidenta i ha recordat que la funció de l’ens és “donar serveis als municipis i que si hi ha una institució que ha ajudat i ajudarà a mancomunar serveis a la demarcació de Girona són organismes com XALOC, el DIPSALUT i el Patronat de Turisme”.