Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Obiols veu ‘imbècil’ que a Europa ‘només s’oficialitzin les llengües amb estat’

|

- Publicitat -

Durant la seva intervenció, Obiols ha remarcat que ‘el catalanisme ha estat un històric exercici de paciència en relació els propis errors, per també a les incomprensions, els odis i els estereotips dels altres’. ‘Volem que la parla d’11 milions de ciutadans d’Europa sigui reconeguda amb tota normalitat’, ha declarat. No obstat això, ha dit que no s’aconseguirà aquest objectiu si els catalans ‘bramen i protesten’. ‘I estarem si fem una tasca permanent de fer entendre les coses a la gent, que no és imbècil, ja que l’imbècil és la situació’, ha afegit.

‘Si una llengua amb la força del català no té un reconeixement de ple dret a les institucions europees perquè no té un estat propi un ja es pot imaginar quina és la conseqüència’, ha avisat el representant dels socialistes catalans a Europa.

Publicitat

L’eurodiputat d’ICV Raül Romeva ha declarat, en la mateixa línia que Obiols, que la situació actual ‘és absurda’. ‘És incomprensible que només reduïm l’existència lingüística a un àmbit de dimensió estatal’, ha dit. En aquest sentit, ha ressaltat que ‘ja no s’està en aquesta lògica’. Fins i tot ha anat més enllà quan ha assegurat que ‘això pot ser motiu de desafecció i de desmobilització’.

Per la seva part, l’eurodiputat de CiU Ignasi Guardans ha manifestat que el progrés del català no dependrà dels eurodiputats catalans, sinó de la mobilització de la societat catalana. ‘O aquesta exigeix la presència del català o no s’anirà enlloc’, ha ressaltat. ‘Ningú ens traurà les castanyes del foc i nosaltres fent resolucions no se’n sortirem’, ha indicat Guardans.

Per la seva banda, l’eurodiputat del PP i vicepresident responsable d’Informació i Comunicació, Aleix Vidal-Quadras, ha dit que el Parlament Europeu és ‘l’única cambra al món que treballa amb absoluta i el multilingüisme integral i absolut amb 23 llengües’. ‘És un cas únic i això representa i consumeix més d’un terç del pressupost del Parlament’, ha manifestat, al temps que ha afegit que ‘si destina la meitat dels recursos’. ‘El multilingüisme no surt de franc, sinó que és caríssim’, ha assegurat, tot i que ha ressaltat ‘que s’ha de fer perquè Europa és unitat en diversitat’.

Una web com a punt de contacte del Parlament Europeu amb els ciutadans

Aquestes manifestacions s’han produït en la presentació de la web de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Aquesta pretén convertir-se en el punt de contacte i de comunicació a Catalunya del Parlament Europeu amb els ciutadans i els mitjans de comunicació. En edició en català i castellà, aquest portal del Parlament Europeu recollirà informació institucional, l’actualitat europea d’especial interès per als catalans i l’específica de l’oficina, així com tota la informació sobre les eleccions europees.

El web, té una secció dedicada als eurodiputats catalans, hi ha vídeos de perfil i permetrà consultar els comunicats de premsa de l’oficina, veure l’agenda d’activitats, descarregar publicacions en català o sol·licitar-ne, entre d’altres serveis.

Durant la seva intervenció, Vidal-Quadras ha declarat que ‘es tracta d’un instrument de comunicació molt potent de cara les eleccions europees del mes de juny del 2009’. ‘És una pàgina molt complerta rica i interactiva i està en les dues llengües oficials de Catalunya’, ha remarcat, al temps que ha assegurat que reflecteix la pluralitat de la societat catalana. Vidal-Quadras ha assegurat que els eurodiputats volen ‘acostar Europa als ciutadans i que sorgeixi una consciència política europea’.

Obiols ha dit que ‘s’han de fer esforços per apropar l’activitat política als ciutadans’. ‘Celebro que estigui previst el disseny d’aquesta pàgina un fòrum de diàleg i interacció amb els ciutadans de Catalunya’, ha declarat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut