Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Nou identificats més declaren a l’audiència nacional i grups independentistes anuncien més accions

Fernando Grande-Marlaska pren declaració aquest dijous a nou presumptes autors materials de la crema de retrats del monarca el passat dia 22 de setembre a la plaça del Vi. La concentració es va fer per donar suport a Jaume Roure que 24 hores abans havia estat processat per l’Audiència Nacional per un delicte d’injúries greus a la Corona, i en aquesta ocasió també es van cremar imatges de la monarquia espanyola, concretament fotocopies de retrats seus. Set col·lectius de l’esquerra independentista catalana han assegurat avui que la crema de fotos dels Reis és “només una eina” més en la seva lluita per la sobirania dels Països Catalans, que ja han utilitzat anteriorment i continuaran utilitzant.

Redacció
Redacció 04/10/2007

L’Audiència Nacional pren declaració a nou persones identificades en les manifestacions del dia 22 de setembre, a Girona, de suport al primer imputat per injúries greus a la Corona en aquest alt tribunal, Jaume Roura. Als nou joves els interrogarà el titular del jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska. Aquestes són les primeres persones que han de declarar per haver cremat retrats com a mostra de suport a Jaume Roure, imputat per haver cremat fotografies el passat dia 13 de setembre amb motiu de la visita a Girona del rei Joan Carles I. Caldrà veure quin camí prenen fiscals i jutges perquè en les manifestacions de suport no tenen el mateix caràcter que la primera, ja que el Rei ja no estava a Catalunya en qualitat de monarca.

Perdona, tens foc?

Set col·lectius de l’esquerra independentista catalana han assegurat avui que la crema de fotos dels Reis és ‘només una eina’ més en la seva lluita per la sobirania dels Països Catalans, que ja han utilitzat anteriorment i continuaran utilitzant. Per aquesta raó, en els pròxims 10 dies preparen més d’una trentena de mobilitzacions en poblacions catalanes, valencianes i balears.

En una roda de premsa davant del Palau Reial de Pedralbes, Xavier Pellicer, d’Alerta Solidària, i Joaquim Arrufat, de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), han recordat el ‘balanç repressiu’ de les últimes setmanes, portat a terme per l’Audiència Nacional amb la ‘col·laboració’ de la Conselleria d’Interior, des que el 13 de setembre es van cremar diverses fotos dels Reis a la plaça del Vi de Girona.

Per als portaveus d’aquests col·lectius, la crema de fotos és un acte ‘simbòlic’ contra el ‘símbol’ de la unitat d’Espanya, el Rei, i s’emmarca dins de l”estratègia’ del moviment per aconseguir uns ‘Països Catalans lliures i socialistes’. Aquest acte de ‘desobediència civil’, que ‘no ha estat mai aïllat’, s’afegeix a altres com el d’encadenar-se a arbres per ‘protegir el territori’ o ocupar cases per garantir el dret a l’habitatge.