Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Noah Gordon escriu una carta d’amor a Catalunya i el món del vi en la seva última novel·la

Noah Gordon, un dels escriptors que ha recollit un important prestigi internacional amb obres com ‘El metge’, acaba de publicar una novel·la ambientada a Catalunya i les terres del Penedès, ‘El celler’ (Roca Editorial), sobre el món del vi. L’escriptor ha donat a conèixer el seu últim treball a la capital catalana però la presentació mundial es farà demà dimarts a Vilafranca del Penedès, durant un acte que comptarà amb l’actuació de castellers i la companyia de teatre Els Comediants. Aquesta novel·la va començar a prendre forma en el moment en què l’escriptor va trepitjar Catalunya i l’estat espanyol pels volts del 1990 i va degustar els seus vins. Poc a poc va anar creixent el seu interès per aquest món que li era del tot desconegut fins arribar a convertir-se gairebé en una ‘obsessió’, segons ha explicat el mateix autor.

Redacció 23/10/2007

Catalunya cada cop és més present a les novel·les d’escriptors internacionals. Aquest és el cas de l’última novel·la de Noah Gordon, ‘El celler’ (Roca Editorial). Les visites a bodegues, el contacte amb la gent que hi treballa i la documentació sobre el període en què volia escriure van teixir la base d’aquesta última novel·la, protagonitzada per Josep Álvarez, un pagès català que es veu obligat a fugir a França després de participar en un complot polític en contra de la seva voluntat. Allà treballa amb un vinicultor, que li descobrirà el món del vi.

Gordon ha explicat que la història és en part fruit de la seva imaginació però que també s’ha servit del model de petita família de pagesos dels Estats Units i de Catalunya. Sobre aquest últim aspecte, l’autor d”El metge’ ha afirmat haver intentat que la història sigui ‘un producte de la cultura catalana’, tot dient que els catalans tenen ‘ètica laboral, treballen dur’ però també saben ‘relaxar-se’ i ‘passar-s’ho bé’.

Com en la resta de novel·les, Gordon s’ha documentat per situar l’obra en el període que més li interessava i de fet un dels esdeveniments que més el van captivar va ser la plaga de la fil·loxera i l’assassinat del general Prim, un fet que des del seu punt de vista presenta algunes semblances amb el del president J. F. Kennedy, ja que molts detalls continuen sense haver-se aclarit.

L’escriptor, que va treure el primer lliure l’any 1965 amb ‘El rabí’, ha assegurat no pensar en les reaccions de la crítica, perquè si ho fes, ‘em tornaria boig’. El que intenta és ‘escriure el llibre que m’agradaria llegir’ i esperar que els lectors tinguin una bona experiència al fer-ho. Per aquesta ocasió, va lliurar el manuscrit a experts del món del vi per tal de comprovar la rigorositat del que estava explicant.

Pel que fa a una possible pel·lícula basada en ‘El celler’, l’autor ha explicat que de moment és massa d’hora per a rebre ofertes però que seria una bona pel·lícula de fer i amb molta menys complexitat que la història d”El metge’, que sí que farà el salt al cinema.