Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Nadal deixa clar que serà l’Estat qui pagarà l’estació de La Sagrera

|

- Publicitat -

La Disposició Addicional 3a (DA3a) de l’Estatut estableix que, durant set anys, del 2007 al 2013, la inversió de l’Estat en infraestructures a Catalunya s’haurà d’equiparar al pes del PIB català sobre el total espanyol. La liquidació dels comptes del 2007, pel que fa a inversió en infraestructures a Catalunya per part de l’Estat suma 3.209,3 milions d’euros, que fins als 3.709,9 milions estipulats per la DA3a per al 2007 donen un diferencial de 500,7 milions que l’Estat encara ha d’invertir.

En aquest sentit, una de les prioritats que segons Nadal plantegen ambdues administracions amb vista a la reunió d’aquesta tarda és ‘buscar inversions executables dins de l’any’ i acordar la incorporació del diferencial de l’any així com els incompliments dels dos anys anteriors, per una banda els 500,7 milions del 2007 i també els milions que restin per invertir del 2008, xifra que el Govern farà pública al llarg de les pròximes setmanes i que Nadal no ha volgut concretar.

Publicitat

Nadal ha remarcat la importància de liquidar les inversions pendents d’anys anteriors, ja que en cas contrari ‘es pot produir un encadenament en bola de neu de compromisos econòmics no executats any a any’ que portarien el 2013 ‘a una quantitat inassumible’, segons paraules del conseller de PTOP.

Sobre les prioritats en inversions que el Govern plantejarà a l’Estat en la reunió d’aquesta tarda, la decisió final de les quals depèn del govern espanyol, segons ha recordat Nadal, passen per inversions en matèria viària i ferroviària, de manteniment i millora de la xarxa de rodalies, que corren a càrrec del ministeri Foment.

Un altre ‘gruix important’ serà per al Departament de Medi Ambient, especialment pel que fa les inversions relatives al cicle de l’aigua i als regadius, així com als camins rurals. I un darrer sector prioritari serà per a les inversions destinades a les noves tecnologies, a la recerca i la innovació, així com per als contractes programes dels parcs tecnològics i els centres de recerca vinculats a les universitats de Catalunya, segons ha explicat Nadal.

Amb la inversió d’aquest mínim de 4.000 euros per part de l’Estat contemplats al Pla de Rodalies, el Govern preveu la construcció de noves estacions, la remodelació d’altres ja existents o el desdoblament de línies, així com una ‘gestió de proximitat’, i poder donar una ‘resposta immediata a l’usuari’. En definitiva, l’objectiu del Govern, segons Nadal, és poder assolir uns estàndards ‘de qualitat i excel·lència’ en relació amb el servei de Rodalies de Barcelona que exigien aquesta inversió prèvia de l’Estat.

Respecte el total de traspassos de competències contemplats a l’Estatut d’Autonomia, Nadal ha reconegut que se’n podrien haver concretat ‘més’, però ha assegurat que el Govern va ‘avançant’ cap al compliment d’algunes disposicions ‘molt importants’ de l’Estatut que, segons paraules del conseller de PTOP, li donen a Catalunya ‘més capacitats que no tenia’ en matèria de ‘treball, immigració, litoral’ i altres temes que han estat objecte de traspassos concretats en aquest període, segons Nadal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut