Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Montilla respon a les distribuïdores que no és normal un 3% de català als cinemes

El president de la Generalitat, José Montilla, ha denunciat aquest dijous a Praga que ‘no és de rebut que la presència del català al cinema sigui de poc més del 3%’ i troba ‘absolutament necessària’ la futura llei que obligarà a doblar les pel·lícules. Montilla respon així a les distribuïdores cinematogràfiques i empresaris de sales que prefereixen que es mantingui l’status quo. ‘Hi ha molta més presència del català a la premsa escrita, a Internet, a la televisió i a la ràdio, alguna cosa passa i cal corregir-la si aquesta presència és tan ínfima en el cinema’, ha defensat el president de la Generalitat, que aquest dijous i divendres participa en la Cimera Europea de Regions i Ciutats.

Redacció
Redacció 06/03/2009

Montilla s’ha reunit al palau Zofin de Praga (República Txeca) amb l’impulsor del grup de regions europees de l’automòbil i president del Consell Regional de la Bretanya, Jean-Yves Le Drian. Montilla i el seu homòleg bretó han acordat ‘fer pressió a les institucions comunitàries’ perquè ‘s’impliquin d’una manera més activa’ en la crisi del sector de l’automòbil. ‘L’estratègia europea no pot consistir només en donar suport als plans estatals’ d’ajuda a aquesta indústria ‘que és importantíssima per a l’economia europea i a casa nostra de forma molt particular’, ha retret Montilla a la Comissió Europea.

El president de la Generalitat ha celebrat, precisament, la ‘bona notícia’ que l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac) hagi rectificat i decidit que finalment la majoria de les marques assistiran al Saló de l’Automòbil de Barcelona. ‘Esperem que serveixi per demostrar que aquest sector té present i futur, i de forma molt especial a Barcelona i a Catalunya’, ha confiat el president de la Generalitat, recordant que el Govern ha fet ‘les gestions pertinents perquè les marques estiguin presents en aquest saló’. ‘Cal valorar-ho molt positivament’, ha afegit.

La Unió per al Mediterrani ‘no està encallada’

Montilla ha negat que la Unió per al Mediterrani, que ha de tenir la seu de la seva secretaria general a Barcelona, hagi quedat aturada després de la guerra a la franja de Gaza. ‘No està encallada’, ha explicat el President, que sí reconeix ‘que hi haurà segurament uns mesos de retard respecte al calendari que hi havia previst’. ‘Però la intenció de la copresidència de França i Egipte és que el secretariat estigui operatiu abans que acabi aquest any’ i ‘això no es fa d’un dia per l’altre’, ha defensat Montilla.

Aprofitant el seu viatge a Praga per assistir a la Cimera Europea de Regions i Ciutats a Praga, Montilla també s’ha entrevistat aquest dijous amb el president de Provença-Alps-Costa Blava, Michel Vauzelle, i aquest divendres es reunirà amb els presidents de les regions italianes de Llombardia i Piemonte, Roberto Formiggoni i Mercedes Bresso. Montilla visitarà la seu del COPCA a la capital txeca i el museu de Franz Kafka abans de tornar a Catalunya.

Montilla intervindrà aquest divendres en el debat ‘Europa creixerà amb les seves regions i ciutats’, en què també participen el president del Comitè Econòmic i Social Europeu, Mario Sepi; l’alcaldessa de Varsòvia (Polònia), Hanna Gronkiewicz-Waltz; i l’eurodiputat del PP Gerardo Galeote. Montilla defensarà el rol de Catalunya en la Unió per la Mediterrània i reivindicarà la participació de les regions amb poder legislatiu i fortalesa industrial en la lluita contra la recessió, posant com a exemple algunes de les mesures anticrisi aprovades pel Govern.

La Llei del cinema ‘té un objecti que és absolutament necessari, en el passat es va intentar però no es va assolir’, ha recordat Montilla, referint-se al govern de CiU. ‘Segurament hi haurà persones i institucions que prefereixen un manteniment de l’status quo, però no és de rebut que la presència del català al cinema sigui de poc més del 3%’, ha argumentat Montilla, coincidint amb el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, que també és a Praga. Benach ha elogiat la futura Llei del cinema defensant que és ‘absolutament fonamental’ i ‘té un consens polític bastant ampli’ i ha felicitat el Govern per la seva ‘aposta valenta’, molt ‘argumentada i justificada’ i ‘d’una normalització absoluta’.