Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Miralles es pregunta si els jutges estan recollint ara informació sobre els “descerebrats” que fan exaltació del franquisme

El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha qualificat aquest dilluns a la tarda de ‘descerebrats’ les persones que van fer exaltació del franquisme a diversos punts de Catalunya i de l’estat espanyol durant el 12 d’octubre. Miralles s’ha preguntat si, ara, ‘els jutges estan recollint informació’ sobre aquestes persones, en referència als inculpats per l’Audiència Nacional per haver cremat fotografies del rei. D’altra banda, ha assegurat que el seu partit està ‘molt satisfet’ per les polítiques de la memòria que s’impulsaran a partir d’aquest mes d’octubre quan s’aprovi, el 24 d’octubre, la llei del Memorial Democràtic al Parlament i, al Congrés dels Diputats, la llei de la memòria històrica.

Redacció
Redacció 16/10/2007

Miralles ha dit que aquest mes serà ‘molt important des del punt de vista legislatiu per recuperar la memòria democràtica a Catalunya i a Espanya’. Tot i així, el líder d’EUiA ha volgut destacar que la llei de la memòria històrica que s’està debatent al Congrés ‘no és una llei de punt final’, sinó ‘un pas molt important en el sentit d’acordar la condemna del franquisme; les polítiques públiques sobre arxius, exhumacions i símbols, i l’anul·lació legal i política del franquisme.

En aquesta línia, ha subratllat que això donarà ‘nous instruments jurídics per abordar molts temes que s’haurien d’haver fet abans’, i ha considerat que d’aquesta forma ‘no hauríem vist com molts descerebrats haguéssin fet exaltació del franquisme’.

Esmena a la totalitat dels pressupostos

D’altra banda, Miralles ha criticat el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per tenir una ‘actitud tacticista’ que porta, segons ha dit, ‘a situacions complexes’. L’ha emplaçat a ‘deixar de fer ballar la llenca’ perquè ‘no es pot contentar tothom’ amb els pressupostos generals de l’estat, és a dir, als grups de la dreta i de l’esquerra.

Miralles ha recordat que Zapatero va ser investit president amb el suport dels grups d’esquerra fonamentalment. El líder d’EUiA ha mostrat el seu desacord amb ‘la visió neoliberal del superàvit dels comptes públics; les reformes fiscals; la despesa social, o les polítiques per fer front al canvi climàtic’.

Jordi Miralles ha apostat per invertir en polítiques de dependència, en els ajuntaments, en polítiques d’immigració, per aconseguir la gratuïtat de l’educació infantil i reduir la sinistralitat laboral, entre d’altres. Tot i així, no ha llençat la tovallola. ‘Podem seguir negociant i arribar a un pacte perquè hi hagi unes prioritats de polítiques progressistes i mediambientals’, ha conclòs.