Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Mas demana a Montilla que “doni la cara” i comparegui al Parlament per l’infern de Rodalies

El president de CiU, Artur Mas, ha demanat aquest dimarts al president de la Generalitat, José Montilla, que comparegui al Parlament per ‘donar la cara’ davant de la situació actual amb línies de Rodalies i de FGC tallades, a causa d’incidències en les obres del TGV. Mas ha assegurat que aquesta és una situació ‘d’emergència i excepcionalitat’. El líder de CiU ha avançat que si Montilla no accepta comparèixer al Parlament CiU forçarà la celebració d’un ple extraordinari sobre aquesta qüestió a la cambra catalana. La federació nacionalista ha demanat que ‘si cal s’aturin les obres del TGV durant uns dies o setmanes’ per ‘concentrar esforços’ en la solució per a Rodalies i FGC.

Redacció
Redacció 24/10/2007

El president de CiU ha assegurat ‘compartir’ el ‘sentiment de ràbia i importància de molta gent’, ja que ‘té la sensació que això no té una solució fàcil, que vingui ràpidament’. Mas no ha dubtat en qualificar la situació de ‘bunyol immens organitzat pels actuals governants’. ‘Se sabia que aquesta obra podia generar algun problema’, ha dit, ‘però d’aquí al caos no té perdó de Déu’. Mas ha defensat que ‘Catalunya té dret a ser ben governada i els catalans a ser ben tractats’, especialment ‘en allò que són els serveis fonamentals’ com els ferroviaris.

Davant d’aquest diagnòstic, Mas ha plantejat una primera solució, que passa perquè ‘si cal aturin les obres del TGV a Barcelona durant els dies i setmanes que calguin’ perquè ‘concentrin tots els mitjans que tenen en el TGV en la solució del problema de les Rodalies i els FGC’. Per Mas, ‘la prioritat és que el país funcioni’ i ‘fa molts anys’ que s’espera l’arribada de l’alta velocitat ferroviària a Barcelona. Ara, per Mas, ‘s’ha d’exigir que el govern espanyol i el Govern de Catalunya facin funcionar bé el país’.

D’altra banda, Mas ha insistit en demanar la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i del secretari d’estat d’Infraestructures, Víctor Morlán, perquè aquestes responsables polítics són ‘un tap perquè les solucions tècniques es puguin adoptar’. Per Mas, mentre tots dos segueixin al capdavant de Foment ‘es prioritzaran altres coses’, com ara ‘l’agenda política’ que marca el 21 de desembre com a data per a l’arribada del TGV a Sants. ‘Mentre no siguin canviats, les solucions no vindran’, ha assegurat. A més, el líder de CiU ha lamentat les ‘burles’ al Parlament tant per part de la ministra com del delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, als quals se’ls ha demanat la compareixença al Parlament.

Mas no ha dubtat en qualificar ‘d’emergència i excepcionalitat’ la situació actual i ha lamentat que, davant d’això, hi hagi ‘un president de la Generalitat que simplement no hi és, s’amaga, intenta que això vagi passant’. Per això, i després que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi anunciat la seva compareixença al Congrés per finals de mes, Mas ha anunciat que CiU ha decidit formalitzar una petició de compareixença perquè Montilla ‘doni la cara’ i ‘doni explicacions’ al Parlament.

El líder de CiU ha reclamat a Montilla que ‘assumeixi el timó de la crisi’ i que ‘s’enfronti amb qui calgui’, ja sigui el president espanyol, la ministra de Foment o el secretari d’estat. Mas ha assegurat que Montilla ‘no és un delegat provincial que està a les ordres del senyor Morlán, sinó que és el president de la Generalitat’ i ‘quan el país està vivint una emergència, s’ha de posar al davant, encara que sigui el seu partit el que governi a Madrid’.

De fet, Mas ha anat més enllà, tot alertant que, si Montilla no compareix a la cambra catalana, CiU demanarà un ple extraordinari per tractar sobre la situació de la xarxa ferroviària, tot i remarcar que no voldrien arribar-hi per evitar ‘donar una imatge de baralla política’ o de ‘picabaralla’ sobre aquesta qüestió, sinó que ‘els governants donin la cara’. La federació nacionalista té diputats suficients per forçar-ne un per període de sessions i, en l’anterior, ja ho va fer i se’n va celebrar un sobre l’Estatut. Mas ha remarcat que, si ho demanessin, s’hauria de celebrar abans d’acabar l’any.

A la roda de premsa al Parlament també hi ha participat el president del grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, que ha assegurat que la situació ‘era previsible’. Trias ha lamentat que ara ‘es pretengui donar presses’ perquè el TGV arribi a Sants el 21 de desembre, ja que això ‘ha portat a una situació caòtica’ i ‘de risc’. Trias també ha carregat contra el secretari d’estat d’Infraestructures, Víctor Morlan, que ‘va venir a Barcelona com si fos un virrei’ i ‘ho està fent fatal’. També ha insistit en demanar la dimissió d’Álvarez i ha reclamat a l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ‘prengui el lideratge’.

Mas també ha comparegut acompanyat del portaveu parlamentari, Felip Puig, del portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Pelegrí, i del diputat Josep Rull, especialitzat en infraestructures. El líder de CiU ha remarcat que la federació ha volgut fer una ‘acció coordinada’ aquest dimarts per denunciar la situació entre els grups del Parlament, l’Ajuntament de Barcelona i també les Corts espanyoles, on Josep Antoni Duran i Lleida i Pere Macias també han comparegut.