Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Mas convida 2.000 persones a la presentació de la “refundació del catalanisme”

El president de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, ha convidat unes 2.000 persones de la societat civil a la conferència que pronunciarà el proper 20 de novembre al Palau de Congressos de Catalunya en la qual vol donar el tret de sortida al projecte de ‘refundació del catalanisme’ i on en detallarà com el pensa abordar. Mas ha fet les invitacions amb una carta on es pot veure el logotip de la ‘Casa Gran del Catalanisme’ i on no apareixen les sigles de CDC. Entre els convidats hi ha membres de PSC, ERC i ICV, però no del PP. Aquest dimarts s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió Delegada per a la refundació del catalanisme.

Redacció
Redacció 31/10/2007

En la missiva, que data del passat 3 d’octubre, Artur Mas diu que ‘Catalunya ha de recuperar perfil propi, confiança, qualitat i prestigi’, així com ‘enfortir la seva moral col·lectiva i la seva autoestima’. Mas es mostra convençut que la resposta ‘ha de venir del catalanisme’ entès com ‘un ampli moviment social, que combini un sentiment inequívoc d’estima al país, amb un projecte de forta ambició nacional, incorporant les persones més capacitades per dur-lo a terme, al servei de tot el poble i de tots els territoris de Catalunya’.

Mas aposta per un catalanisme ‘que aplegui a una majoria del poble català, amb vocació de transformació i de canvi per adaptar la societat als temps canviants, adreçant-se a la persona en termes concrets, regenerant les actituds democràtiques i situant Catalunya al món’. Per això, creu que cal ‘repensar i en bona part refundar el catalanisme’ i ‘bastir un projecte de país sòlid i estimulant fent convergir sensibilitats diferents cap a un punt on la voluntat de construir un país reconeguit com a dos grans objectius seguir essent catalans i situar-nos entre els millors’.

El líder de CDC explica que el proper 20 de novembre, en la conferència, vol donar una ‘resposta inicial’ als reptes de Catalunya. A més, revela el títol de la conferència: ‘El catalanisme, energia i esperança per a un país millor’.

Per començar a tirar endavant el projecte de la ‘Casa gran del catalanisme’, aquest dimarts s’ha reunit per primera vegada la Comissió Delegada per a la refundació del catalanisme, que coordina Francesc Homs i a la qual formen part diferents dirigents de CDC, tant a nivell nacional com territorial. Homs ha explicat que aquest projecte s’inaugurarà de forma formal amb la conferència de Mas, a la qual ha convidat a unes 2.000 persones de la societat civil i d’alguns partits polítics de l’esfera del catalanisme.

En aquest sentit, ha revelat que s’ha convidat a persones de partits amb ‘sensibilitats catalanistes’ i que no s’ha convidat a ningú del PP. Homs ha explicat que ‘vista l’actitud que mantenen amb aquestes qüestions’ no van creure ‘convenient’ exposar-se a rebre un ‘cop de porta’. Homs, però, ha afegit que ‘tant de bo canviessin d’actitud en relació al plantejament polític que fan amb Catalunya’. Pel dirigent de CDC, amb el PPC ‘el que s’ha vist en els últims mesos em sembla que parla per si sol’. En tot cas, Homs ha remarcat que l’objectiu és ‘enviar el missatge a la societat civil’.

Homs ha explicat que Mas aprofitarà la seva conferència per ‘fer una invitació al debat’ i que definirà ‘sobre de què creu que s’ha de parlar i s’ha de debatre’.

Pel que fa a la feina prèvia a la conferència, Homs ha explicat que abans del dia 20 els responsables del projecte hauran mantingut trobades amb totes les agrupacions comarcals de CDC, una cinquantena, amb l’objectiu d’explicar els seus plantejaments i com s’ha d’orientar el partit en una primera fase. Una fase en la qual CDC vol fer diferents taules rodones, tant amb referents locals de CDC com amb professionals o personalitats locals.

Homs també ha explicat que es començarà a preparar el proper congrés de CDC, previst per a finals de juny o començaments de juliol, perquè aquesta trobada sigui el ‘punt inicial majestàtic’ d’un ‘projecte renovat de CDC amb l’horitzó del 2010’ i ‘un procés d’obertura de CDC sota una filosofia de fer política diferent al que es coneix’. En aquest sentit, Homs ha constatat que ‘des de la política no acabem de donar tota la resposta que la gent ens requereix’ i creu que ‘tot el que passa al nostre país s’ha d’abordar principalment des de la política’.

CDC també s’ha marcat com a objectiu contactar amb unes 500 entitats a nivell local, així com amb un miler de persones de diferents sensibilitats polítics, ja que és a nivell comarcal i local que ‘hi ha la possibilitat de començar a establir ponts de diàleg i de debat molt més senzill que per dalt’. Homs, però, ha remarcat que aquest projecte s’aturarà en precampanya i campanya electoral de les generals.