Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Mas amenaça amb “una crisi a nivell europeu” si Espanya no pacta amb Catalunya

Artur Mas ha amenaçat l’Estat d’un possible impagament de la part del deute espanyol que li pertocaria a Catalunya. En una entrevista a TV3, l’expresident de la Generalitat ha recordaat que “si Catalunya es fes un Estat i no es fes amb acord, Catalunya no s’hauria d’emportar la seva part del deute espanyol, així que l’Estat tindria menys riquesa i més deute”. I quina conseqüència tindria l’impagament, segons Mas? “Una crisi a nivell europeu, internacional; això, a canvi de fer un procés d’independència? Per què ho hem d’enfonsar tot perquè Catalunya pugui arribar a ser com qualsevol república bàltica?”. 

Redacció
Redacció 05/05/2016

Les pressions internacionals poden forçar Madrid a l'acord

El president de Convergència ha explicat que en un procés com el català, “qui mana són els qui tenen el deute”, així que tenint en compte que l’Estat espanyol té diners pendents amb “un munt d’actors internacionals”, veu possible un acord entre Barcelona i Madrid encara que hi hagi tensió, perquè les pressions internacionals podrien acabar de decantar la balança.

Votació amb majoria de vots necessària

Així, Mas continua apostant per un referèndum a l’escocesa, per bé que si en el moment de màxima tensió tampoc és impossible, “a Catalunya s’ha de passar una pantalla democràtica per comprovar si hi ha una majoria de vots també”, no només d’escons. El programa de Junts pel Sí preveu unes eleccions d’aquí a 14 mesos, que serien les que podrien donar el 50% als independentistes.

Mas es mulla per la desaparició de Convergència

D’altra banda, Artur Mas també ha assenyalat que aposta per la desaparició de Convergència i el sorgiment d’unes noves sigles en el debat sobre la refundació de la formació que està pilotant. Un gest que significaria esborrar del tot el pujolisme eliminant el partit que l’expresident va fundar fa 42 anys. Amb tot, seran els militants els qui ho decidiran en una votació el 21 de maig. En el que ha anomenat ‘superdissabte’, els afiliats convergents decidiran el seu cap de llista pel 26 de juny. Francesc Homs no és l’únic candidat, ja que s’haurà d’enfrontar a Sílvia Requena.