Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Marta Rovira: “Diguin-li com vulguin, però la declaració inicial superarà la legalitat espanyola”

Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC) han declarat aquest matí el seu entusiasme per la signatura d’un preacord cap a la independència, que serà efectiu quan Artur Mas convoqui les eleccions del 27 de setembre que, segons la secretària general d'ERC “volem que el 27S l'opció de la independència sigui l'opció guanyadora”. L’anomenen preacord perquè el document resta obert a la incorporació de noves formacions: la CUP, ICV-EUiA, MES, o UDC. Iniciativa segueix a la contra, avui a través de Dolors Camats, encallada encara amb el ‘dret a decidir’, la CUP farà una roda de premsa avui a les 16h, i UDC guarda silenci.

Redacció
Redacció 31/03/2015

Tant CDC com ERC tornen a mostrar sintonia a l’hora de presentar aquest preacord que serà efectiu a partir de la convocatòria formal de les eleccions. Rull i Rovira han volgut destacar el fet que la independència suposarà aprovar en el primer ple del Parlament una declaració que indiqui que s’inicia el procés d’independència. Al document es parla de “declaració sobiranista inicial”, o sigui una Declaració Unilateral d’Independència. La secretària general d’ERC remarcava que “Diguin-li com vulguin, però la declaració inicial superarà la legalitat espanyola”.

El fet que es comprometin a trencar amb la legalitat espanyola, malgrat vulguin parlar de superar la legalitat espanyola, és un dels passos més importants i que també ha cridat la atenció dels mitjans espanyols. Catalunya ignorarà totes les ingerències que proposi el Tribunal Constitucional, o els òrgans de poder de l’Estat espanyol un cop es produeixi aquesta declaració inicial. El text resta obert a la incorporació de és partits i entitats.

Tant Josep Rull com Marta Rovira, han explicat que de fet, el text compta ja amb les aportacions que han recollit en les reunions amb EUiA i la CUP, encara que, de moment, els primers s’hagin despenjat. La CUP ha dit que avui a les quatre de la tarda es pronunciarà respecte al tema, la coalició verda s’ha tornat a quedar encallada en el procés anterior al 9N, i UDC ha dit que respecta que la resta de partits acordin fulls de ruta, però que ells es pronunciaran el juny, just quan havien decidit convocar la consulta interna.

Les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium a través de Carme Forcadell i Muriel Casals, han coincidit a l’hora de dir que estan convençudes que ICV-EUiA, UDC i CUP es sumaran a l’acord tard o d’hora “el text conté picades d’ullet tant a ICV com a UDC”, ha dit Forcadell. L’encara presidenta de l’ANC ha afegit, en referència a l’Estat, que “per a l’ANC no cal insistir més amb l’Estat, però seguirem expectants”. Casals ha volgut transmetre tranquil·litat als indecisos i als inquiets: “els passos a seguir estan molt ben pensats i treballats”. Les dues entitats treballaran a partir d'ara per eixamplar la majoria social pel 27S. Respecte a l’AMI, Josep Andreu, l’alcalde republicà de Montblanc i vicepresident signant del document, ha explicat que passat Setmana Santa l’entitat aprovarà una declaració de suport a l’acord, la ‘Declaració de Cervera’.

Iniciativa segueix encallada al 2013

Camats no dóna alternativa. Segueix parlant del dret a decidir, i diu que CDC i ERC l’han fet més petit, han triat el camí més estret. Demana tornar al consens ampli d’aquest ‘dret a decidir’, però no diu com es podria aconseguir que l’Estat acceptés el referèndum. “Totes les eleccions comptarien: les catalanes, les generals… […] proposem un nou pacte per la democràcia”. Iniciativa no se’n surt amb el discurs que ha de defensar, i aquest matí la co-líder del partit ha arribat a l’extrem de dir a Catalunya Ràdio davant de la pressió de Mònica Terribas, que la manera de que es convoqui el referèndum oficial era “de la mateixa manera que obligaran a negociar els actius i els passius a l’Estat, que negociïn el referèndum”.