Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

López Tena: ‘Amb això s’acaba l’autonomia’

‘Amb aquesta sentència s’acaba l’autonomia’. Així de clar i contundent ha estat el jurista Alfons López Tena, en les valoracions de la flamant sentència del TC espanyol sobre l’Estatut. Per Tena, la retallada dels 14 articles i la ‘reinterpretació’ d’una vintena de punts més suposa que ‘dins l’Estat espanyol no s’hi pot fer res més’. Tena ha volgut recordar que la sentència posa en dubte qüestions com impostos, la bilateralitat de les relacions de la Generalitat amb l’Estat o la mateixa existència de les vegueries. ‘Amb aquesta sentència, queda clar què és l’autonomia dins l’Estat’, ha assegurat Tena, per qui ‘només queda oberta la via de la independència’. ‘Això és el final’, ha reblat Tena, ‘només es podrà solucionar canviant la constitució espanyola, en cas que els espanyols estiguin disposats a canviar-la, o amb la independència, si el poble català s’hi decanta’.

Redacció
Redacció 28/06/2010

Segons López Tena, qualsevol anàlisi jurídica no pot fixar-se en la quanitat d’articles retallats. ‘No és el mateix perdre un peó o perdre la reina o el rei’, ha recordat el jurista. A més Tena ha explicat que les ‘reinterpretacions’ que fa el Tribunal Constitucional espanyol no interpretaran, sinó que el que fan és imposar la visió del TC i ‘substituir la voluntat del legislador i del poble que va votar el text’.

‘Dins l’Estat espanyol no es pot fer res, ara’, ha assegurat Tena, tot recordant que és el TC qui ‘determina quines són les normes vigents’.

Respecte a una possible aplicació de l’Estatut esquarterat, Tena ha volgut deixar clar que l’Estatut quedarà ‘com un gerro xinès per tenir a l’aparador’. ‘No es pot aplicar, no s’aplicarà. Això és el final’. Per Tena, el resultat d’aquesta retallada deixa el text ‘pitjor que amb l’Estatut del 79’. ‘És el que tenen les sentències, un cop es dicten hi ha una part que guanya i una part que perd’, ha reblat.