Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

L’IEC comença a publicar les obres completes de Valentí Almirall

La secció Històric-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va presentar ahir el primer volum de l’Obra Completa del polític i escriptor Valentí Almirall, fundador i director del primer diari en català, Diari Catalá: politich y literari (1879-1881), forjador del catalanisme polític i ideòleg del federalisme ibèric. Va fundar juntament amb Pi i Maragall el Partit Republicà Democràtic Federal al Principat, alhora que va promoure el I i el II Congrés Catalanista, que condemnà la participació dels catalans en partits polítics sotmesos a la disciplina dels de Madrid.

Redacció
Redacció 06/02/2010

L’obra completa, que constarà de tres volums, és fruit de més de vint anys de recerca, en què s’han recopilat gairebé un miler de referències. El primer volum en recull al voltant de tres-centes, publicades entre 1867 i 1879, entre les quals destaca la recopilació, inèdita en llibre fins ara, de seixanta articles de La Impremta, vuitanta-nou d’El Estado Catalán i vuitanta-sis de Diari Català, així com d’altres diaris i revistes. Arrenquen amb el pròleg al seu amic Frederic Soler, Serafí Pitarra, i clouen el 1879 amb els articles al Diari Català.

Els articles recollits en aquest primer volum versen sobre política, federalisme i catalanisme, crítica social i de costums, i cròniques de viatges a Suïssa i Itàlia.

Relacionats