Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Les eleccions a Kosovo donen ales a la Independència

Tot i que la abstenció ha estat notòria, el poble que ha anat a votar ha decidit fer un gir en el govern de Kosovo. La Lliga Democràtica, fins ara al govern, obté només el 22% del suport i l’exguerriller independentista albanès Hashim Thaci és el vencedor amb el 34% de vots. Ara, els Estats Units, la Unió Europea i Rússia han de pronunciar-se sobre el futur estatus de Kosovo en un informe que han de presentar a l’ONU abans del 10 de desembre. Però el nou parlament kossovar podria proclamar la independència unilateral de la província.

Redacció
Redacció 19/11/2007

L’antic líder de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosovo (UÇK), Hasmim Thaçi, ha guanyat les eleccions generals celebrades a l’encara avui província sèrbia sota administració de Nacions Unides. El Partit Democràtic de Kosovo (PDK), creat per antics guerrillers, obtindria el 35% dels vots, segons els resultats donats a conèixer per Democràcia en Acció, una coalició d’ONG locals.

Aquest resultat no li permetria governar en solitari, però de confirmar-se l’escrutini oficial representaria un gran impuls a les seves aspiracions de ser el primer ministre que declari la independència. Després de dipositar el seu vot, Thaçi va prometre una ruptura ‘immediata després del 10 de desembre’ (data en la qual conclou l’últim intent de negociació afavorit per EEUU, Rússia i la UE).

En segon lloc quedaria la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK), formació creada pel difunt Ibrahim Rugova, el gran visionari que va lluitar durant dècades per la independència. Sense el seu principal reclam electoral, el LDK quedaria en un modest 23% segons Democràcia en Acció.

Tercer seria el partit del magnat Bahgjet Pacolli, el lema del qual era ‘sóc massa ric per a ser corrupte’, amb un 12%.

Altres dues formacions, una escisió del LDK i la del exprimer ministre Ramush Haradinaj, que es troba a L’Haia acusat de crims de guerra, obtindrien el 10%. Venton Surroi, que ha exercit el paper de ministre d’Exteriors, haurà de conformar-se amb el 4%. Aquests resultats afavoreixen la gran coalició entre el PDK de Thaçi i els hereus de Rugova (a la qual potser se sumaria Surroi). És el que desitja Estats Units i els països de la UE més favorables a la independència: un Govern fort, ampli i representatiu per a conduir els primers mesos d’una independència. L’oposició de Rússia i de Sèrbia seran contundents.