Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Les diferències clau entre una mona de pastisser i una de grans superfícies

Per aquesta Setmana Santa, una família de quatre membres es podrà gastar entre 25 i 30 euros per una mona de Pasqua que consta d'un pastís i un ou de xocolata al damunt. Tot i això, aquells que optin per peces d'artesania, molt més elaborades, es podrien arribar a gastar 100 euros. Ara bé, a part del preu, quines són les principals diferències entre una mona industrial i una de pastisser?

Redacció
Redacció 23/03/2016
1- Els nivells de sucre (Artesanal)

El president del Gremi de Pastissers, Elies Miró, ha explicat que el conjunt del sector artesà intenta anar evolucionant cap a un producte més saludable sense tant de sucre, ja sigui a les figures de xocolata, com també a les mantegues o les melmelades que s'utilitzen per elaborar els pastissos i les mones. Aquesta decisió respon a la voluntat del artesans d'adaptar-se a les noves tendències de consum.

2- Els al·lergens (Grans superfícies)

Un altre camp molt diferent és el dels al·lergens, ha assegurat Elies Miró. Tot i que ha reconegut que la voluntat és “ajustar-se” als nous temps, la veritat és que se'ls fa complicat comptabilitzar-ho amb els seus obradors d'espais reduïts i on les traces són “difícils de controlar”. Precisament aquí és on creuen que la gran indústria pot fer una millor feina. 

3- Els conservants (Artesanal)
 

Segons Miró, les mones que es trobaran aquests dies a les grans superfícies “fa deu o quinze dies que estan fetes”. Els pastissers artesanals de poble o de barri, en canvi, com que treballen “al dia”, això dóna la possibilitat d'elaborar “un altre tipus de producte sense conservants, artesà, de qualitat, saborós i saludable”. “Evidentment a un altre preu”, ha assenyalat Miró.

4- El preu (Grans superfícies)

Les mones industrials competeixen en preu “però no en qualitat, sabor o imatge”. Hi ha mons artesanes senzilles a partir de 30 euros i d'altres al voltant dels100 euros. Segons Miró, “hi ha preus per a tots els gustos”. A un supermercat es poden arribar a trobar mones als voltants dels 10€.

650.000 mones de Pasqua

Els pastissers catalans preveuen vendre entre 610.000 i 650.000 mones de Pasqua artesanes aquest any. El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, ha explicat a l'ACN que la tendència de compra està estabilitzada i confien en obtenir unes bones vendes “perquè tots els padrins volen satisfer els seus fillols”.