Edició 1951

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 29 de novembre del 2023
Edició 1951

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 29 de novembre del 2023

León: “La solució per al Sàhara no ha de passar per mans espanyoles”

|

- Publicitat -

El secretari d’estat d’Afers Exteriors, Bernardino León, ha assegurat avui que a l’Estat espanyol no li correspon “dir quina ha de ser la solució” per al contenciós del Sàhara Occidental, ni definir quin ha de ser el concepte d’autodeterminació que prevalgui en les possibles negociacions entre el Front Polisario i el Marroc previstes per a l’última resolució de l’ONU.

Publicitat

Qualsevol solució per al contenciós, va assegurar el secretari d’Estat, ha de fer-se en “el marc de les Nacions Unides” i basar-se en el respecte a la legalitat internacional, que estableix el “respecte ple del dret d’autodeterminació”, segons va declarar León en el Cercle de Belles Arts de Madrid, en un cicle de conferències titulat ‘Política i cooperació’.

Bernardino León no va voler pronunciar-se sobre els intents del Marroc de redefinir el concepte d’autodeterminació. Segons Rabat, la simple celebració d’un referèndum sobre la seva proposta d’Estatut d’Autonomia per al territori ja suposaria per si mateixa “el lliure exercici” del “dret a l’autodeterminació” del poble saharaui. “No és Espanya la que ha de prejutjar aquesta qüestió, són les parts les que han de prejutjar-la”, va afirmar León. “Al Govern no li correspon que es faci d’una manera o d’una altra”, va prosseguir. “En tot cas”, va assegurar, “les negociacions han de partir del respecte ple al dret d’autodeterminació” i les parts no acceptaran “cap solució que no sigui respectuosa amb aquest principi”. Segons Bernardino León, “Espanya té una responsabilitat històrica i una responsabilitat política i només des d’aquesta doble responsabilitat ha d’actuar” en aquest cas. No obstant això, va advertir, “Espanya no ha de prejutjar la solució” al contenciós. “No ens toca a nosaltres dir quin és la solució, el que ens toca és buscar una solució que sigui justa, duradora i acceptable per a les dues parts i que permeti el principi de l’autodeterminació”, va declarar.

Segons León, perquè s’arribi a una solució és “imprescindible que es mantingui la presència de la MINURSO (la missió de l’ONU) i és imprescindible que es mantingui la vigència de l’alto el foc”. Així mateix, va considerar necessari “que es torni a nomenar un representant de l’ONU la missió del qual sigui reimpulsar el procés”. “L’únic marc de legitimitat és l’ONU, fora del marc de l’ONU no serà possible una solució”, va asseverar. La resolució de l’ONU insta el Marroc i el Polisario a iniciar negociacions directes “sense condicions i de bona fe” i reafirma el compromís del Consell de Seguretat “d’ajudar les parts a arribar a una solució justa, duradora i mútuament acceptable que proporcioni l’autodeterminació al poble del Sàhara Occidental”.

Publicitat

Més notícies

Opinió