Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

L’economia no es recuperarà fins el segon semestre del 2011

La majoria d’experts consideren que tenint en compte la brusca desacceleració, la destrucció d’ocupació, el fre de la demanda interna i el deteriorament del sector exterior, l’economia espanyola no deixarà enrere la crisi fins el segon semestre del 2011. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi Consens Econòmic corresponent al primer trimestre del 2009 que elabora la consultora PricewaterhouseCoopers. Els enquestats preveuen un retrocés mitjà del PIB del 2,3% aquest any i del 1,2% l’any 2010. D’altra banda, un 75% considera que l’Estat hauria d’apostar per l’energia nuclear per produir electricitat i la majoria dels enquestats assignen un paper complementari a les energies renovables.

Redacció
Redacció 23/02/2009

La majoria dels economistes i empresaris consultats considera que passaran més de dos anys abans que el PIB espanyol recuperi el ritme de creixement del 2%, l’estimat perquè l’economia generi ocupació neta. Després del creixement mitjà del 1,2% del 2008, els experts pronostiquen un retrocés mitjà del PIB del 2,3% aquest any i del 1,2% el 2010. Només gairebé un 16% vaticina una recuperació anterior al 2011.

Nou de cada deu experts pensen que les empreses mantindran o reduiran les seves plantilles durant el 2009, mentre que un 77% opina que les companyies no tornaran a crear llocs de treball almenys fins el 2011.

Preguntats per les mesures de política econòmica que consideren prioritàries per propiciar i impulsar una sortida sostenible de la crisi, la majoria d’ells destaca, per aquest ordre, l’augment de la despesa pública en infraestructures, l’increment de la despesa pública i privada en I+D+i, reformar i dotar de més recursos el sistema educatiu, i abordar una reforma laboral que vingui acompanyada d’un abaratiment de l’acomiadament en nous contractes.

Els empresaris i economistes enquestats corroboren el ràpid deteriorament de la situació econòmica financera de les famílies en els últims trimestres. També posen de manifest males expectatives empresarials per l’exercici actual. Un 71% preveuen un empitjorament dels resultats i la rendibilitat en els pròxims sis mesos. Quant a les exportacions, un 60% creu que disminuiran, setze punts més que fa tres mesos. Un 30%, no obstant això, espera que romanguin estables.

Respecte als tipus d’interès en la zona euro, tres de cada quatre experts del consens anticipen una retallada per part del Banc Central Europeu d’almenys mig punt d’ara fins al juny, amb la qual el preu del diner quedaria en el 1,5% o per sota d’aquesta cota.

L’aposta per l’energia nuclear

Gairebé tots els enquestats es declaren moderadament o molt preocupats per la situació general del mercat energètic espanyol. Tres de cada quatre experts consideren urgent un canvi d’aquest model i critiquen la falta d’incentius per a les empreses productores i els consumidors. Més de la meitat d’ells creuen que, en un futur, no passaran de ser un complement a la utilització de combustibles fòssils. D’altra banda, un 75% creu que l’Estat hauria de preveure un del pes de l’energia nuclear en el total de producció energètica. Un 83% asseguren que és inevitable augmentar la producció fent servir aquest tipus d’energia en els pròxims anys.