Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’Ajuntament de Berga defensa la cultura del foc

|

- Publicitat -

La Directiva 2007/23/CE i la seva transposició a l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol mitjançant l’Ordre PRE/174/2007, suposa importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Tal i com afirma l’Ajuntament ‘aquest fet comportaria l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte
per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.’

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la Cultura Catalana. Avui es manté viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de diables, bèsties de foc i colles infantils. La vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposaria la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Publicitat

La Patum, com moltes d’altres festes catalanes, estaria exposada a totes les limitacions anteriorment esmentades, i com a festa considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, s’afegeix a les reivindicacions en contra d’aquesta Directiva. I per tant, Berga, la capital de comarca del Berguedà i seu de La Patum, serà l’amfitriona de l’acte que rebrà colles del tot el principat. Des del País Valencià i les Illes també s’uneixen a aquesta reivindicació.

El programa previst per al dissabte és el següent.

Passacarrers

Arribada de les colles pels volts de les 17 h
Inici de la Passacarrers a les 18 h
Passacarrers pel Passeig de la Indústria fins a la Plaça Viladomat on les bèsties quedaran plantades.
Un cop plantat el bestiari de foc, tota les colles amb el vestuari corresponent i la comparsa de Les Guites i Les Maces de La Patum infantil, anirà cap a la plaça de Sant Pere.

Acte central a la plaça de Sant Pere

Encesa d’una bèstia infantil
Encesa d’una colla de diables infantil
Encesa d’una bèstia gran
Encesa d’una colla de diables grans
Salutació del Sr. Juli Gendrau, Alcalde de Berga
Lectura del Manifest per part de Comediants
Intervenció del Sr. Ramon Fondevila, Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC).
Final: Salt de Maces de lluïment de La Patum infantil

Publicitat

Opinió

Minut a Minut