Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’aeri de Montserrat preveu triplicar els usuaris i transportar unes 1.300 persones aquest dimecres

Unes 1.300 persones pujaran a Montserrat durant la jornada d’aquest dimecres en l’aeri. Això suposa triplicar el nombre d’usuaris que habitualment l’utilitzen per arribar al monestir. Aquest mitjà de transport s’ha convertit en l’única forma d’arribar-hi des que aquest dimarts es van haver de tallar els accessos per carretera a causa d’una esllavissada.

El servei de cremallera ja es va haver d’interrompre diumenge, també per uns despreniments que van afectar la via. El transport per cremallera no es restablirà fins que s’hagin acabat els treballs de sanejament de la carretera i se’n pugui garantir el funcionament amb seguretat, segons fonts del monestir.

Redacció
Redacció 05/11/2008

Segons aquestes mateixes fonts, en aquests moments, el cremallera ja podria entrar en servei, perquè la via ja està sanejada. No obstant això, fins que no es completin els treballs que s’estan duent a terme a les carreteres d’accés, no se’n restablirà el servei i això, segurament, no serà fins aquest dijous.

Pel que fa a la carretera, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques treballa amb la previsió de poder obrir l’accés al monestir per la carretera de Monistrol, però només de forma controlada i en determinades hores del dia. Des d’aquest dimarts es treballa en la retirada dels blocs de pedra que van caure del massís i que van obligar a tallar els dos accessos per carretera al monestir, per Monistrol i per Can Maçana.

Malgrat aquesta situació, fonts del monestir han explicat que no s’està detectant una gran davallada en el nombre de visitants al recinte religiós. Expliquen que l’únic canvi significatiu que s’hi detecta és l’absència de vehicles particulars, així com les cues que hi ha a l’aeri, l’únic mitjà de transport que permet arribar fins el monestir.

Si habitualment l’aeri transporta una mitjana de 400 persones en un dia normal, aquest dijous calculen triplicar-ne la xifra i pujar-ne unes 1.300 en tot el dia. D’aquests, uns 150, els que han pujat a primera hora del matí, són treballadors del monestir. La resta, expliquen fonts de l’aeri, són visitants.

L’esllavissada es va produir aquest dimarts, cap a un quart de deu del matí, a la part alta de la muntanya, a la zona del Torrent de les Guilleumes. Pedres de grans dimensions van caure tant sobre la carretera BP-1103, la que puja pel vessant de Can Maçana, com sobre la BP-1121, que hi arriba procedent de Monistrol de Montserrat. Això va obligar a tallar els dos accessos per carretera al monestir.

Una primera actuació feta per efectius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques va permetre netejar la carretera per possibilitar-hi la circulació controlada dels servei d’emergència. Va ser per aquesta via, la de Monistrol de Montserrat, per on es van evacuar els vehicles que hi havia al monestir, sota la custòdia de Mossos d’Esquadra, Bombers i equips d’intervenció d’emergència de la Direcció General de Carreteres.

La intenció del Departament de Política Territorial i Obres Públiques és que en les pròximes setmanes es pugui restablir la normalitat en la circulació de les dues carreteres. Això requereix fer tasques de sanejament de talussos, estabilitzar la paret afectada pel despreniment de roques i reparar les dues carreteres.

Com ja es va fer l’any 2007, quan una altra esllavissada va tallar els accessos a Montserrat per carretera i cremallera, s’hauran de fer treballs d’ancoratge dels blocs de pedra inestables i es col•locarà una malla de protecció d’esllavissades.