Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

L’administració Bush creu que és moment de crear l’Estat palestí

La secretària d’Estat nord-americà, ha instat israelians i palestins a posar-se d’acord sobre un document ‘concret’ per acudir a la conferència internacional, alhora que ha assegurat que ja ha arribat l’hora d’establir un Estat palestí. D’aquesta manera l’administració de George W. Bush vol que de la pròxima cimera israeliano-palestina, prevista per a finals de novembre als Estats Units, en surti algun resultat concret. Segurament no deixa de ser un intent de netejar la imatge del president, que de nou passa pel seu millor moment.

Redacció
Redacció 16/10/2007

La necessitat de crear un Estat palestí s’ha fet pal·lès al llarg del conflicte que es viu al Pròxim Orient. No és una novetat ni molt menys un gran descobriment. Però ara, de cop i volta, sembla ser que des de l’administració Bush estarien disposats a acceptar aquesta idea que els jueus no veuen amb bons ulls. Però la necessitat que Bush i  el seu govern facin quelcom que pugui netejar la mala imatge del president nord-americà passaria per resoldre, o si més no donar indicis que es vol resoldre, el conflicte Israel i palestí.

Així, la secretària d’Estat nord-americà, deu haver pensat: ‘que no se’ns passi l’arròs’, fent així honor al seu cognom, Condoleezza Rice. El que sí ha dit és: ‘francament, el temps de crear un Estat palestí ha arribat’, ha declarat Rice en el decurs d’una roda de premsa a Ram Al·lah (Cisjordània) després d’una entrevista de més de tres hores amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas (Abu Mazen).

Condoleezza Rice ha remarcat que israelians i palestins “no han d’intentar resoldre-ho tot en el document que pactin per al novembre, però aquest text ha de ser seriós, substancial, concret i ferm pel que fa als desitjos de tirar endavant’. La diplomàtica nord-americana ha subratllat als periodistes que Bush ha fet de la creació d’un Estat palestí independent “una de les seves més importants prioritats de cara a la recta final del seu mandat’.