Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

La Universitat Catalana d’Estiu es planteja estendre les seves activitats arreu del territori i al llarg de tot l’any

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) complirà l’any vinent 40 anys, una bona xifra per plantejar-se cap a on va el seu futur. El seu rector, Joandomènec Ros, creu que el demà d’aquesta històrica cita cultural passa per estendre les seves activitats arreu dels territoris de parla catalana, en col·laboració amb les entitats locals, i organitzar esdeveniments al llarg de tot l’any, per fugir d’una excessiva estacionalització estiuenca.

Redacció
Redacció 20/08/2007

A més, Ros vol que els coneixements que es generen a Prada no es perdin al final de cada edició sinó que puguin recollir-se en llibres o filmacions. Ros s’ha mostrat orgullós de la qualitat acadèmica assolida per la UCE en aquestes 39 edicions però ha reconegut que calen alguns retocs per adaptar-se als nous temps i públics.

La UCE ha fet autocrítica aquest diumenge durant la jornada de debat ‘Cap a on va la Universitat Catalana d’Estiu?’, on alumnes i membres del patronat han plantejat diverses propostes per millorar la històrica cita acadèmica de Prada de Conflent. Durant el debat s’han dibuixat dues línies, la que defensa que la UCE necessita un canvi radical per adaptar-se als nous temps; i la majoritària entre els assistents, que defensa que la UCE gaudeix de bona salud i necessita només algunes millores no estructurals.

El rector de la Universitat Catalana d’Estiu, Joandomènec Ros, ha optat per posicionar-se al bell mig. Al seu parer, la UCE és ‘un edifici amb alguna esquerda però amb bona salut, que es pot millorar amb alguna capa de pintura però que no cal tirar-lo avall sinó que encara podem fer-lo créixer’.

Ros ha acceptat en certa manera, però, la proposta del vicepresident de l’IEC i membre del patronat de la Universitat Catalana d’Estiu, Salvador Alegret, qui creu que la UCE ha de deixar de ser una universitat estrictament estiuenca per passar a organitzar més edicions al llarg de tot l’any i arreu dels territoris de parla catalana.

En aquest sentit, el rector ha recordat que la UCE ja ha organitzat algunes activitats fora del seu àmbit territorial i temporal específic, com ara algunes jornades sobre arquitectura o territori que es van fer per primer cop a Prada i que després s’han portat a altres poblacions de l’àmbit dels països catalans. Ros creu que aquesta línia hauria de tenir un pes important en el futur de la UCE, contribuint així a fer-la més popular entre els alumnes potencials d’arreu del territori.

D’altra banda, Ros ha lamentat que els nombrosos continguts que genera cada any la Universitat Catalana d’Estiu es ‘perdin’ en cada edició i no quedin plasmats enlloc, motiu pel qual ha comentat que en el futur els continguts de les classes s’haurien de plasmar en publicacions o filmacions que es puguin aprofitar més enllà dels deu dies que dura la UCE.