Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La societat civil es prepara per a una sentència adversa de l’Estatut

Després de conèixer a través de filtracions a la premsa que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) estaria en contra de permetre que l’Estatut de Catalunya inclogui el terme ‘símbols nacionals’ referit a la senyera, la Diada i els Segadors, ja es posen en marxa diferents accions per tal de respondre a una eventual sentència adversa del TC. La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) prepara un manifest, un referèndum i una manifestació i, per la seva part, Òmnium Cultural optarà per ‘actes de desobediència civil’. La PDD engegarà una consulta popular als municipis sobre el dret a decidir i impulsarà un referèndum des dels ajuntaments ja que l’Estatut els atribueix en l’article 222 aquesta competència si ho avalen un 20% del consistoris del Principat. En el cas que l’Estat, que ho hauria d’autoritzar, prohibís el referèndum, la PDD podria recórrer la sentència al Suprem, al Constitucional i en darrera instància al Tribunal d’Estrasburg.

Redacció
Redacció 18/02/2009

Al mateix temps, l’entitat convocarà una tercera manifestació.La PDD no esperarà la sentència del TC i abans presentarà un manifest per denunciar la ingerència de l’Estat en la voluntat del poble català.

En una entrevista al diari El 9 Nou, Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural, ha avançat que ‘estan disposats a mobilitzar la població’ davant la possible retallada estatutària i anar més enllà d’una manifestació passant a plantejar ‘actes de desobediència civil’ com ara ‘denunciar la il·legitimitat del Tribunal Constitucional’. Porta ha explicat que Òmnium ha creat una comissió per determinar com s’ha de respondre si el TC emet una sentència adversa a l’Estatut.