Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La reforma de Bèlgica ja és una realitat

Dos conceptes claus s’han donat a Bèlgica perquè es parli ja de negociacions entre les forces polítiques del país per començar a reestructurar l’Estat belga. D’una banda, ja no existeix la pressió d’haver de formar un govern de manera immediata i, per l’altra, el clima polític s’ha refredat i ha rebaixat la tensió, permetent així les primeres propostes serioses de cara al futur. El flamenc Leterme, probable ‘premier’ si hi ha acord, demana als partits responsabilitat.

Redacció
Redacció 16/01/2008

S’ha creat un grup anomenat Octopus formant per un conjunt de persones encarregades de definir el contingut de la reforma impulsada per les formacions de Flandes. Els responsables són integrants de tots els partits polítics belgues a excepció de la formació d’extrema dreta Vlaams Belang.

El ministre de Reformes Institucionals i possible futur primer ministre, el flamenc, Yves Leterme, va fer una crida a tots els partits a assumir les seves responsabilitats. Leterme va afirmar que la missió del grup és “trobar, en la línia de les cinc reformes precedents, un compromís entre les diferents comunitats i fer propostes que tinguin un ampli suport”. Després de la primera reunió, tan francòfons com flamencs van indicar que hi ha voluntat de consens per fer possible la reforma.

La reforma de l’Estat és clau per superar-la una de les crisis de govern més importants que ha viscut mai Bèlgica. És necessari aconseguir un acord per formar un govern definitiu al març. Els partits afirmen que el 23 de març haurien d’estar clares les línies de la reforma.