Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La pròxima setmana es retiraran els 69 generadors que encara queden a la via pública

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que a principis de la pròxima setmana tècnics de Fecsa Endesa retiraran de la via pública els 69 generadors que queden, ja que tots estan apagats. El consistori ha garantit que l’empresa elèctrica els podria tornar a col·locar i posar-los en funcionament en un temps mínim de quatre hores per si fessin falta una altra vegada en l’hipotètic cas d’una nova avaria, un cop es restableixi la normalitat a la ciutat amb l’inici de setembre i pugi augmentar la demanda. Fecsa-Endesa ha acordat amb els proveïdors que mantindran els generadors en els magatzems per qualsevol imprevist.

Redacció
Redacció 30/08/2007

Cinc setmanes després de l’apagada, l’Ajuntament de Barcelona ha convocat els responsables de les companyies Fecsa Endesa i Red Eléctrica per fer el seguiment de la normalització de la xarxa elèctrica de la ciutat a una trobada on també han estat presents els responsables de Guàrdia Urbana, Bombers i Mossos d’Esquadra. En concret s’ha format un comitè de seguiment d’aquesta normalització que porta el nom de Cecopal, i que amb la d’aquest dimecres s’ha reunit tres vegades, sempre amb els mateixos protagonistes. Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Carles Martí, d’aquesta forma es té un control de les actuacions de les companyies elèctriques de cara a garantir el subministrament sobretot a partir de la pròxima setmana ‘quan s’espera que el consum sigui similar a l’època de l’apagada i no com l’agost’.

A més de garantir aquest subministrament amb vista al setembre, i fins que la subestació de Maragall estigui arreglada i operativa al febrer, la trobada ha servit per elaborar un pla de contingència en previsió de qualsevol incidència en les pròximes hores. En aquest sentit, Martí ha recordat que s’està en fase ‘d’alerta’ i que per això ha banda de garantir el subministrament amb ‘normalitat’ es preveuen mesures per actuar en cas d’emergència.

Entre les mesures acordades està la retirada dels generadors del carrer, els 69 que queden, un cop es garanteix que en cas d’emergència en ‘quatre hores’ estarien un altre cop instal·lats i connectats al carrer. En aquest sentit Fecsa Endesa ha acordat amb els proveïdors que s’emportin els generadors i els mantinguin en magatzems per si hi ha qualsevol incidència. Les mesures també contemplen on s’ubicarien aquests generadors al carrer en cas d’utilitzar-se. A més l’Ajuntament ha anunciat que la companyia elèctrica ha fet o acabarà de fer en els pròxims dies cinc obres de connexió de diferents subestacions per evitar dependre de la subestació de Maragall.

Aquestes obres són connexions entre les subestacions de Tànger-Clot-Maragall i la de Sant Martí-Meridiana, aquestes acabades, i les connexions Tànger-Maragall, Les Corts-Urgell, i Espanya-Urgell que acabaran abans del cap de setmana. Segons els representants municipals amb aquestes actuacions es garanteix la normalitat en el subministrament elèctric a més de tenir una doble via de cara al futur per si, després d’arreglar la subestació de Maragall al febrer, torna a haver-hi un incident. A més s’ha recordat que aquest dijous es posa en funcionament un segon transformador a Maragall després que a l’agost es recuperés el primer.

L’Ajuntament de Barcelona també ha anunciat que al setembre s’enviarà a les administracions corresponents els expedients informatius obert amb totes les afectacions de l’apagada, i que en aquesta documentació s’inclou la quantitat de diners que el consistori reclamarà a les companyies en concepte de danys i perjudicis. També s’ha explicat que a meitat d’agost es va tancar el servei jurídic específic per a vehicular reclamacions de particulars per l’apagada que havien posat conjuntament l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats de Barcelona, i que va atendre nombroses peticions. El servei va durar fins que els professionals que el gestionaven van adonar-se que la gent ja no hi anava, tot i que encara es pot utilitzar el servei d’Orientació Pública del Col·legi per rebre assessorament.