Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

La Plataforma No a la MAT inicia una recollida de signatures

La Plataforma No a la MAT al Principat i el Collectif Non à la THT a la Catalunya Nord han engegat la campanya ‘Aturem la MAT’ per recollir signatures per Internet contra el projecte de construcció de la línia de molt alta tensió (MAT) entre França i Catalunya. Segons les plataformes, aquesta línia causarà danys irreversibles a àmplies zones de gran valor ecològic i paisatgístic, i no ha estat justificada en cap moment amb un estudi imparcial. Tant l’Estat espanyol i el francès tenen el suport de la UE.

Redacció 04/02/2008

La línia de molt alta tensió (MAT) de doble circuit de 400.000 volts Sentmenat-Bescanó-Baixàs compta amb el rebuig social de prop de 180 municipis a totes dues bandes dels Pirineus. Les plataformes denuncien que els governs espanyol i francès han promogut una agressiva campanya d’enganys i desinformació per tal de convèncer els seus ciutadans que la interconnexió és una necessitat imperiosa per a alimentar el futur tren d’alta velocitat (TAV) Perpinyà-Figueres-Barcelona i subministrar electricitat a les comarques gironines. Això no obstant, com reconeix el mateix Comissari d’Energia de la UE, es tractaria en realitat d’una part d’un projecte molt més ambiciós –l’anomenada “anella mediterrània”- que enllaçaria França i Espanya amb els països del Magreb i la finalitat del qual seria exclusivament comercial: la venda dels excedents de la producció elèctrica francesa d’origen nuclear.

Així, les dues plataformes, Plataforma No a la MAT al Principat i el Collectif Non à la THT, conviden a participar a la ciutadania a visitar el seu web o bé a votar directament en el següent enllaç.