Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La llibertat d’expressió, el país després d’Almansa i la Memòria Històrica, a debat als Premis Octubre de València

Tot és a punt per engegar una nova edició, la XXXVI ja, dels Premis Octubre de València, que enguany centraran el seu debat al voltant de la llibertat d’expressió, el país després d’Almansa i la construcció de la Memòria Històrica. Així mateix, Edicions 3 i 4 atorgarà els seus premis literaris d’assaig, narrativa, poesia i teatre en el còctel-sopar que tindrà lloc el dissabte 27 d’octubre com a acte de cloenda dels Premis. Com a novetat, l’acte tindrà lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC). Enguany s’han presentat un total de 68 originals: 15 al Premi de Teatre, 22 al Premi Andròmina de Narrativa, 11 al Premi d’Assaig Joan Fuster i 20 al Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés.

Redacció
Redacció 24/10/2007

Durant la gala també es lliurarà el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació – patrocinat pel setmanari El Temps – i al qual s’han presentat en aquesta edició 27 treballs.

D’altra banda, la personalitat homenatjada en aquesta edició serà Lluís Llach, qui enguany ha donat per finalitzat ‘el seu viatge pels escenaris’ de tot el món. L’homenatge vol reconèixer la trajectòria professional i cívica de l’artista i la persona; una trajectòria de quaranta anys marcada – des de la sensibilitat, la coherència i la fermesa – pel compromís amb la cultura catalana i el país.

Com de costum, a més, els premis es complementen amb tot un seguit d’activitats, organitzades per la Fundació Ausiàs March. Es traca de congressos, recitals, conferències i concerts, entre d’altres. Una setmana que s’iniciarà demà dimecres 24 d’octubre i es dedicarà als diferents àmbits del coneixement convertint d’aquesta manera l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, per segon any consecutiu, en un focus d’irradiació cultural de la ciutat de València.

Enguany i tal i com us informàvem fa unes setmanes, amb motiu del 300 aniversari de la Batalla d’Almansa, es centra el XX Encontre d’Escriptors en aquest episodi de la història, que suposà per al País Valencià l’entrada a un estat de ‘postració política i cultural sense precedents’. Segons l’organització les conseqüències ‘d’aquella pèrdua poden resseguir-se fins els nostres dies, i expliquen en molts sentits la història del poble valència des de llavors’.

El XIII Congrés de Pensament debatrà una qüestió sempre d’actualitat: la creació social de la memòria. La reflexió sobre el passat, sobretot el més recent i conflictiu, fonamental per conèixer el present. Finalment, en el XVI Congrés de Mitjans de Comunicació es debatrà al voltant dels reptes de la llibertat d’expressió i la qualitat de la informació en el món actual, en el qual la censura i la persecució de periodistes, en les seves formes més rústiques o més subtils, continuen vives.

En definitiva, una cita anual que reunirà a València un centenar llarg d’escriptors, historiadors, investigadors, músics, periodistes, i professors universitaris, entre d’altres, tant del nostre país com d’arreu d’Europa. Així mateix, també s’espera l’assistència de més de 300 persones d’arreu dels territoris de parla catalana que s’han matriculat als diferents congressos programats.