Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Llei de la memòria històrica estableix la retirada dels símbols franquistes

La primera sessió de la Ponència de la Llei de la memòria històrica ha durat tan sols uns breus minuts que han servit per obrir l’etapa final de tramitació del text al Congrés dels Diputats. En l’última reunió, els grups que ja han assolit un acord (PSOE, IU-ICV, PNB, BNG) i han presentat el text nou que s’incorporarà com a informe de la ponència. CiU encara no s’ha decidit i ERC s’hi ha mostrat clarament en contra ja que consideren la llei insuficient.

Redacció
Redacció 12/10/2007

Finalment, al Congrés dels Diputats de l’Estat espanyol hi ha hagut acord envers a la Llei de memòria històrica. Els grups parlamentaris del PSOE, IU-ICV, PNB, BNG, han donat el vist-i-plau a un text comú.

El text estableix en el seu article 15è que les administracions ‘prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col•lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil, i de la repressió de la dictadura’, i que ‘entre aquestes mesures, s’hi podrà incloure la retirada de subvencions o ajudes públiques’.

CiU s’ho pensa i ERC diu no

Convergència i Unió (CiU) no ho acaba de tenir clar. En termes generals estan a favor de la llei però hi ha un punt obscur.
El fet que la Llei no declari la nul•litat de les sentències dels tribunals franquistes ha provocat que la formació encara no s’hagi posicionat sobre el text. D’entrada, Artur Mas ja ha dit que presentaran la seva pròpia alternativa.

D’altra banda, Esquerra (ERC) ja ha dit que no. Els republicans diuen que el text és “insuficient” i “insultant” per als familiars de les víctimes, i per això votaran no al text.

El PP recorda a AP

Sabem que el Partit Popular (PP) sorgí d’una transformació interna del partit de branca franquista Alianza Popular (AP). Doncs avui dia, malauradament la dreta espanyola demostra ser la mateixa que fa 20 anys i 40 anys… Els populars consideren que la llei torna a obrir ferides que la Transició va tancar i per tant també hi votaran en contra.