Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La Falange compleix la llei. L’Ajuntament d’Arenys, no

|

- Publicitat -

La jutgessa reitera que l’Ajuntament organitza la consulta

La magistrada recorda al consistori d’autonomia local no pot invocar-se al marge de la Constitució i les lleis i reconeix el dret de convocatòria de referèndums per part dels ajuntaments, però sempre subordinades a la legislació de l’Estat i les comunitats autònomes. Entén que l’acord de l’Ajuntament de donar suport a la consulta és, de fet, una autorització que, recorda, ‘és l’Estat qui ostenta competència exclusiva en matèria de convocatòria de consultes populars’ i la llei ja precisa sobre quins assumptes i recorda que no tots són permesos. La jutgessa creu que també s’envaixen competències de la Generalitat i fins i tot destaca ‘el desinterès de l’administració autonòmica en defensa de les seves competències’.

Publicitat

Un altre motiu per ratificar la decisió del jutjat el passat 3 de setembre és que l’exercici de qualsevol dret que al·lega l’Ajuntament ho és sempre que sigui en els termes que estableix la Constitució, l’Estatut i les lleis estatals i autonòmiques. Per tant, segons la magistrada, l’acord del consistori que autoritza la consulta ‘envaeix manifestament les competències reservades per a l’Estat per la pròpia Constitució i per tant la vulnera’, malgrat que qui la convoqui, el moviment arenyenc per l’autodeterminacio (MAPA), sigui una entitat privada, ja que l’autorització és per a un assumpte que no és de caràcter local.

Dilluns passat, l’Ajuntament d’Arenys de Munt va apel·lar a través de l’advocat Salvador Milà a la ‘llibertat d’expressió’ per defensar l’acord de suport de l’Ajuntament a la consulta popular sobre la independència de Catalunya. Milà va esgrimir davant la jutgessa que aquest acord era legal perquè l’Ajuntament no ha organitzat cap referèndum i que per tant no havia infringit cap llei. En aquest sentit, va assegurar que l’Ajuntament només dóna suport a una consulta popular ‘democràtica i pacífica’ organitzada per una entitat privada del poble, el moviment arenyenc per l’autodeterminacio (MAPA).

La Falange es podrà manifestar el 13 de setembre a Arenys de Munt

D’altra banda, aquest dimecres també s’ha conegut la resolució de la secció segona del TSJC, segons la qual autoritza la Falange a manifestar-se el mateix dia de la consulta a la població maresmenca. Segons la sentència de la secció segona del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el canvi de data de la concentració per al pròxim dia 20 de setembre ‘equival a una prohibició’.

A més, el tribunal afirma que desplaçar la concentració convocada per la recurrent (Falange) ‘priva al dret de reunió de la seva finalitat legítima essencial’ i recorda que l’administració catalana primer va canviar la ubicació de la manifestació i després va canviar el dia al·legant ‘circumstàncies sobrevingudes’, sense que especifiqués quines, més enllà de les esgrimides per l’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra, qui va advertir de la perillositat de les dues cites.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut